Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Care este cea mai proasta si cea mai buna actiune romaneasca, in opinia analistilor de la Orpheus Capitals

Care este cea mai proasta si cea mai buna actiune romaneasca, in opinia analistilor de la Orpheus Capitals

Care este cea mai proasta si cea mai buna actiune romaneasca, in opinia analistilor de la Orpheus Capitals
de Catalin Ciocan    |    20 Sep 2011   •   13:40
Analistii societatii de consultanta in investitii Orpheus Capitals din Cluj-Napoca considera ca cea mai “proasta” actiune romaneasca in aceste momente este Broker Cluj (BRK), in timp ce la polul opus se afla Antibiotice Iasi (ATB).

 “Cand spunem cea mai proasta ne referim la un grup de circa 1.000 de active globale. Pe o perioada de jumatate de an, Broker Cluj a performat cel mai rau din acest grup”, au mentionat analistii Orpheus Capitals, intr-o nota emisa ieri.  

“Cicluri de performanta” este un termen introdus de Orpheus Capitals, fiind exprimat in termeni de performanta relativa. Practic, acesta este un oscilator care se misca intr-un interval de exemplu de la 1 la 100 ( 100 este performanta relativa maxima, iar 1 este performanta minima).
Potrivit Orpheus Capitals, perfomanta este ciclica. Un performer de top va subperforma in viitor si vice versa. Un performer relativ de top este cea mai proasta alegere valorica, iar un subperformer relativ de top este cea mai buna alegere valorica.

Partea buna in aceste conditii pentru Broker Cluj este ca daca o companie ramane in acest grup si are o performanta de sub 20%, statistic are o sansa de peste 60% sa revina pe crestere.

“Mai este un motiv pentru care Broker Cluj este jos. Companiile de brokeraj furnizeaza cea mai slaba performanta intr-o piata rea. Deci daca piata de actiuni este jos, companiile de brokeraj au nevoie de mai mult de strategii speculative pentru a se proteja de caderea pietei. O companie de brokeraj care “livreaza” intr-o piata in cadere intelege riscul si il administreaza bine. Acest lucru nu pare sa fie cazul pentru Broker Cluj”, afirma analistii Orpheus.

Cu toate acestea, analistii cred ca actiunile Broker Cluj ar trebui sa “explodeze” cand piata este pregatita sa-si inverseze directia, iar acela este momentul cand investitorii ar trebui sa le aiba in portofoliu.  Analistii adauga insa ca mai este nevoie de miscari in sus inainte de o intoarcere multi-saptamanala sustinuta.

La polul opus, Orpheus Capitals crede ca cea mai buna actiune romaneasca este Antibiotice Iasi (ATB),

“Sunt mai multe motive. In primul rand, rata P/BV (pret/valoarea contabila pe actiune) este sub 1. Deci valoareaza mai mult in cash decat pretul la care se tranzactioneaza. Cineva ar putea spune ca acest lucru este adevarat azi pentru multe alte actiuni de pe piata. Sa ne uitam atunci si la alte motive. Indicatorul BETA (o masura a senzitivitatii actiunii comparativ cu piata) este de asemenea sub 1. Asta face actiunea mai putin volatila. Cu alte cuvinte, nu o atractie pentru speculatorii care cauta castiguri rapide. Actiunile cu un beta sub 1 sunt pentru investitori si pentru reducerea riscului in portofoliu. In al treilea rand, ciclurile de performanta ies din categoria cu cel mai prost rating”, au mentionat analistii societatii de consultant in investitii.

Potrivit acestora, orice actiune la ranking asa de scazut este deja la cel mai jos nivel si are un potential ridicat de acumulare.  De la inceputul anului, actiunile Antibiotice Iasi si Broker Cluj au scaderi de 40-50% la Bursa.

Analistii de la Orpheus Capitals au recomandat investitorilor in august sa inceapa sa cumpere actiuni, considerand ca actiunile din BET-FI, indice care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea,  au potential sa aduca profituri de 300-400% in cativa ani. Analistii spuneau la acel moment ca este momentul pentru a cumpara nu doar SIF-uri, ci si majoritatea actiunilor blue chips de la Bursa din Bucuresti, in conditiile in care acestea au atins déjà minimele multi anuale.
 
 

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close