Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Ce sfaturi da seful Bursei pentru ca vanzarea Tarom sa fie un succes: Dati cate o calatorie gratuita cu avionul celor care cumpara actiuni!

Ce sfaturi da seful Bursei pentru ca vanzarea Tarom sa fie un succes: Dati cate o calatorie gratuita cu avionul celor care cumpara actiuni!

Ce sfaturi da seful Bursei pentru ca vanzarea Tarom sa fie un succes: Dati cate o calatorie gratuita cu avionul celor care cumpara actiuni!
Sursa foto: Foto: Mediafax
de Catalin Ciocan    |    09 Dec 2011   •   18:07
Statul ar trebui sa incurajeze romanii sa cumpere actiuni Tarom prin oferirea unui voucher de calatorii, prin care acestia sa beneficieze fie de discount la biletele de avion, fie de o calatorie gratuita, a declarat azi Stere Farmache, presedintele Bursei de la Bucuresti (BVB).
 
“La privatizarea Tarom, pentru ca este o companie pe care toti romanii o stiu, multi au si zburat cu avioanele ei, as sugera sa ofere cumparatorilor un voucher, un discount la bilete sau chiar o calatorie gratuita. In modul asta, vor fi incurajati sa cumpere actiuni si ar ajuta totodata la fidelizarea clientilor”, afirma Farmache.
 
O alta propunere a sefului BVB care ar trebui, in opinia acestuia, luata in calcul la toate vanzarile pe care statul roman vrea sa le faca in continuare pe bursa, este aceea de a nu mai anunta de la inceput pretul de vanzare a actiunilor si a permita ca acesta sa se formeze in baza cererilor primite de la investitori.
 
“Dupa esecul Petrom, trebuie sa invatam din aceasta lectie, iar proprietarii ar trebui sa se abtina de la comunicarea unui nivel de pret a priori”, a precizat Stere Farmache.
 
Statul nu a reusit sa vanda in aceasta vara un pachet de 10% din OMV Petrom (SNP), tranzactie estimata la 400 milioane de euro, una dintre explicatiile oferite fiind aceea ca nu a tinut cont de recomandarile intermediarilor si a fixat un pret minim peste nivelul recomandat de acestia. Pe de alta parte, alte voci au afirmat ca nu pretul a fost motivul pentru care nu s-a vandut oferta ci modul in care aceasta a fost condusa, de o banca de investitii din Rusia, Renaissance Capital, cu putina experienta in Europa.
 
Pentru anul viitor sunt anuntate o serie de vanzari, statul selectand deja brokerii pentru oferta Transelectrica si fiind in proces de a semna contractele  pentru intermedierea tranzactiilor de la Transgaz si Tarom. La fiecare dintre aceste procese de selectie, statul roman a primit o singura oferta. Astfel, mandatul pentru oferta Transelectrica a fost castigat de un consortiu format din BCR, Intercapital si Swiss Capital. La Transgaz a depus o oferta consortiul Raiffeisen Capital & Investment, Wood&Co. si BT Securities, iar la Tarom, consortiul Swiss Capital – Carpatica Invest.
 
Oferta Transelectrica este estimata la o valoare de circa 43 milioane de euro, cea a Transgaz, la 87 milioane de euro (avand in vedere ultimele preturi de la Bursa), in timp ce in cazul Tarom, Guvernul estimeaza ca va obtine minimum 20 milioane de euro si maximum 80 milioane de euro din vanzarea unui pachet de 20% din actiuni. In cazul Transelectrica si Transgaz, pachetul vandut este de 15% din capitalul fiecarei companii.
 
Actiunile Tarom vor fi insa foarte greu de vandut , in conditiile in care compania a inregistrat in mod constant pierderi, iar pachetul scos la vanzare este prea mic pentru a permite unui investitor sa vina si sa restructureze compania.
 

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close