Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cel mai mare investitor la Bursa de la Bucuresti a pierdut intr-un singur trimestru peste 50 milioane de dolari din investitiile in Romania

Cel mai mare investitor la Bursa de la Bucuresti a pierdut intr-un singur trimestru peste 50 milioane de dolari din investitiile in Romania

Cel mai mare investitor la Bursa de la Bucuresti a pierdut intr-un singur trimestru peste 50 milioane de dolari din investitiile in Romania
Sursa foto: Investitiile Artio International Equity Fund (minus SIF), Sursa: Artio Global
de Catalin Ciocan    |    03 Oct 2011   •   14:29
Fondurile americane ale Artio Global (fosta divizie de investitii a bancii elvetiene Julius Baer), cel mai mare investitor la Bursa de la Bucuresti, au pierdut peste 50 milioane de dolari din investitiile in actiuni romanesti, in perioada mai-iulie, potrivit raportarilor fondurilor.

Investitiile Artio au coborat intr-un singur trimestru cu 53,2 milioane de dolari, pana la 248,8 milioane de dolari, iar numai o mica parte din aceasta scadere a reprezentat vanzarile realizate de fonduri  in aceasta perioada.

Artio a continuat sa vanda actiuni OMV Petrom (SNP), reducandu-si participatia totala cu circa 5,6 milioane de actiuni, dar acest pachet nu valoreaza mai mult de 800.000 de dolari, avand in vedere pretul mediu la care s-au tranzactionat actiunile in mai-iulie. Totodata, cel mai mare fond prin care Artio investeste pe piata romaneasca, Artio International Equity Fund, a cumparat un pachet de 145.000 de actiuni Antibiotice, pentru care a platit circa 25.000 de dolari.

In rest, fondurile Artio nu au mai realizat schimbari in portofoliul de actiuni romanesti, diferenta de valoare, de peste 50 milioane de dolari fata de sfarsitul lunii aprilie, rezultand din scaderea pretului acestor titluri la Bursa de la Bucuresti.

Cele mai mari investitii pe piata romaneasca ale Artio sunt in actiunile BRD si OMV Petrom. Fondurile au pierdut bani din ambele plasamente, in conditiile in care valoarea Petrom pe Bursa a scazut cu aproape 15% in intervalul analizat , iar cea a BRD cu peste 8%. Fondul Artio International Equity Fund avea la sfarsitul lunii iulie investitii in actiunile BRD in valoare de 76,4 milioane de dolari, iar in Petrom de 40,1 milioane de dolari.

Cealalt fond prin care Artio investeste in Romania, Artio International Equity Fund II, avea la randul lui 76 milioane de dolari in actiunile BRD si alte 37,3 milioane de dolari in titluri Petrom.

Fondurile americane administrate de Artio au vandut puternic actiuni Petrom in ultimele noua luni, renuntand practic la peste 200 milioane de actiuni ale companiei petroliere romanesti. Pachetul reprezinta 0,35% din Petrom, ambele fonduri mai detinand in continuare peste 1% din capitalul social al companiei. 
Artio si-a consolidat in schimb participatia de la BRD fiind principalul comparator cand BERD si-a lichidat pachetul de 5% in februarie intr-o tranzactie de aproape 150 milioane de dolari.

Artio International Equity Fund  detine actiuni romanesti in valoare de 135,5 milioane de dolari. Alaturi de participatiile de la BRD si Petrom, fondul mai are plasamente in grupul celor cinci SIF-uri, dar si in companii de talie medie de la BVB, precum Zentiva Bucuresti (SCD), Impact (IMP), Dafora (DAFR) sau Compa Sibiu (CMP). Artio International Equity Fund II are plasamente de 113,3 milioane de dolari, acest fond avand investitii pe bursa romaneasca doar in BRD si Petrom.




 
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close