Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Costel Ceocea, SIF Moldova: Oferta Erste expira in 15 zile calendaristice de la AGA. Mai avem insa unele lucruri de clarificat

Costel Ceocea, SIF Moldova: Oferta Erste expira in 15 zile calendaristice de la AGA. Mai avem insa unele lucruri de clarificat

Costel Ceocea, SIF Moldova: Oferta Erste expira in 15 zile calendaristice de la AGA. Mai avem insa unele lucruri de clarificat
de Catalin Ciocan    |    26 Sep 2011   •   18:47
Seful SIF Moldova spune ca oferta Erste Group expira in 15 zile calendaristice de la data AGA, dar in acelasi timp conducerea societatii a primit mandate de la actionari ca in 15 zile lucratoare de la hotararile AGA sa ceara listarea bancii, ceea ce creeaza probleme din punct de vedere legal.

“Avem termen 15 zile lucratoare de la AGA pentru a cere listarea BCR si 15 zile calendaristice de la AGA sa semnam acordul cu Erste”, a precizat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova. Acesta a adaugat ca nu stie care este valabilitatea ofertei pentru celelalte SIF-uri, putand vorbi doar in numele societatii pe care o conduce.

Actionarii SIF2 au aprobat la finele saptamanii trecute mandatarea consiliului de administratie pentru a cere listarea BCR, iar daca aceasta nu este posibila din motive independente de SIF Moldova sa negocieze variante alternative pentru lichidizarea detinerii de la BCR.

“Am citit in presa formulari de genul au aprobat tranzactia cu Erste cu care eu nu pot fi de acord. Actionarii au mandatat societatea si sa ceara listarea BCR, iar pentru mine ca administrator aceasta hotarare are aceeasi putere ca si celelalte”, a mentionat Ceocea.

Pentru ca listarea BCR sa fie obligatorie pentru Erste Group, toate cele cinci SIF-uri trebuie sa o ceara in scris austriecilor pan ape 12 octombrie, cand expira acordul semnat in 2009. Numai ca doua dintre SIF-uri au primit deja acceptul actionarilor pentru tranzactia cu Erste, iar o alta societate, SIF Banat-Crisana, nici macar nu o convocat o AGA in acest sens. Patru dintre SIF-uri au si semnat deja un acord de principiu cu austriecii pentru vanzarea actiunilor de la BCR, SIF Moldova fiind singura societate de investitii care nu a intrat in acest deal, dar si aceasta poate accepta conditiile tranzactiei.

“Noi nu avem decat continutul comunicatelor publice ale Erste si ale patru dintre SIF-uri numai ca din punct de vedere legal acestea nu sunt motive pentru care sa constati ca in mod fortuit nu poti sa duci la indeplinire hotararile AGA”, spune Costel Ceocea.
In aceste conditii, expertii din cadrul SIF Moldova analizeaza in aceste momente ce strategie trebuie sa urmeze pentru a duce la indeplinire hotararile din cadrul AGA.

Un alt aspect care trebuie clarificat, potrivit presedintelui SIF Moldova, este si perioada pe care urmeaza sa se intinda tranzactia cu Erste.

“In oferta primita de noi se spune ca optiunea de a vinde actiunile expira in 2012. Daca insa tinem cont de limitele de competenta, care nu ne permit sa vindem mai mult de 20% din activele imobilizate minus creantele fara aprobarea actionarilor), rezulta ca am putea sa ne cel mai devreme cu aceasta tranzactie in 2013. Trebuie clarificat aceste aspect”, a mai spus seful SIF2.

Reprezentantii Erste Group au precizat in momentul anuntarii acordului de principiu cu cele patru SIF-uri ca acorda acestora optiunea de a vinde actiunile care nu sunt tranzactionate in 2011 in aceleasi conditii ca si in oferta curenta (optiune put). Optiunea ar fi valabila in 2012 si 2013.

“Stiu ce contineau comunicatele Erste , dar eu va spun ce oferta am primit noi”, a subliniat Costel Ceocea.  De altfel, intr-o informare a SIF Moldova privind conditiile tranzactiei care reies din scrisoarea transmisa de Erste se precizeaza ca optiunea de vanzare/aport va putea fi exercitata in orice moment, in lunile februarie si martie 2012.

SIF Moldova cauta sa clarifice toate aceste aspecte in conditiile in care, dupa cum sunt oficialii societatii, unii actionari ar putea contesta la un moment dat modul in care au fost duse la indeplinire hotararile AGA.

Reprezentantii altor SIF-uri spun la randul lor ca va mai dura pana vor incheia tranzactia propriu-zisa cu Erste.

“Nu avem un termen limita in care sa semnam tranzactia. Va mai dura cel putin pana la mijlocul lunii viitoare”, afirma Tudor Ciurezu, presedintele SIF Oltenia.

SIF-urile ar urma sa primeasca, in cadrul tranzactiei cu austriecii, cate 26 milioane de euro in cash si 82 milioane de euro in actiuni Erste Group. In schimb, vor renunta la pachetul de 30,12% pe care-l detin la BCR, la dreptul de a cere listarea, la dreptul special privind dividendele si la toate litigiile aflate pe rol impotriva entitatilor din cadrul grupului austriac.
 


×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close