Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Fondul britanic Carlson Ventures: Sunt semne ca procesul de privatizare al Oltchim va fi intarziat considerabil sau chiar anulat. Ne gandim sa vindem actiunile

Fondul britanic Carlson Ventures: Sunt semne ca procesul de privatizare al Oltchim va fi intarziat considerabil sau chiar anulat. Ne gandim sa vindem actiunile

Fondul britanic Carlson Ventures: Sunt semne ca procesul de privatizare al Oltchim va fi intarziat considerabil sau chiar anulat. Ne gandim sa vindem actiunile
Sursa foto: Evolutia actiunilor Oltchim, Sursa: BVB
de Catalin Ciocan    |    20 Sep 2011   •   10:17
Fondul de investitii britanic Carlson Ventures International, proprietarul Nachbar Services Limited, societate care controleaza peste 14% din capitalul social al Oltchim Ramnicu-Valcea, ia in calcul vanzarea actiunilor pe care le detine la combinatul chimic, considerand ca actiunile  intreprinse de statul roman in ultimele luni indica faptul ca procesul de privatizare a companiei va fi intarziat considerabil sau chiar anulat.

“Implementarea unui “management privat” la Oltchim va intarzia cu multe luni procesul de privatizare programat. Intarzierea va fi rezultatul procedurilor indelungate de licitatie si selectie a ofertelor potrivite,
și ulterior al procedurilor indelungate de implementare a potentialelor schimbari in managementul companiei Oltchim”, au precizat reprezentantii Carlson.

Potrivit acestora, situatia financiara si nevoia de restructurare ale Oltchim nu sunt abordate indeajuns de c
atre Ministerul Economiei, iar societatea pluteste in deriva fara un plan de afaceri realist, fara un buget realist si fara vreo strategie de remediere a situatiei deja dramatice. 

“Ministerul Economiei isi concentreaza eforturile pe implementarea unei posibile conversii a datoriilor in actiuni la Oltchim  si pe achizitionarea unei rafinarii nefunctionale de la OMV-Petrom pentru a o integra cu Oltchim – pasi care nu au sens din punct de vedere financiar pentru Oltchim, care sunt impotriva intereselor combinatului si care vor intarzia si mai mult, sau chiar impiedica, privatizarea programata a Oltchim”, considera reprezentantii fondului britanic.  

Carlson Ventures, care actioneaza concertat la Oltchim impreuna cu grupul german PCC, considera ca statul roman nu va putea respecta calendarul privatizarii programate a Oltchim , tocmai intr-un moment in care situatia financiara a combinatului “nu mai permite nicio intarziere in implementarea masurilor de restructurare, care pot fi intreprinse numai dupa ce are loc privatizarea societatii”.  

 “Daca statul roman, ca actionar majoritar la Oltchim, nu isi schimba atitudinea si nu permite implementarea de urgenta a restructurarii, care este imperios necesara,
și daca nu va urgenta procesul de privatizare, Carlson Ventures va lua in considerare retragerea investitiei sale in Oltchim si vanzarea pachetului de actiuni pe care il detine in combinatul chimic”, au conchis reprezentantii Carlson.

Dupa intrarea in actionariatul Oltchim, fondul britanic s-a alaturat nemtilor de la PCC criticand puternic managementul companiei si cerand privatizarea acesteia. Impreuna, cei doi actionari detin aproape 33% din actiunile Oltchim. Achizitiile puternice realizate de Carlson si PCC in acest an au urcat pretul actiunilor Oltchim pe bursa de peste cinci ori fata de valoarea de la sfarsitul anului trecut.Capitalizarea bursiera a Oltchim este de peste 90 milioane de euro.

PCC poarta cu conducerea Oltchim un razboi de cativa ani,
fiecare dintre parti acuzandu-se ca prin actiunile sale distruge compania.  Oltchim a inregistrat in ultimii ani pierderi de peste 200 milioane de lei in fiecare din ultimii trei ani, iar prima jumatate a incheiat-o cu pierderi de peste 70 milioane de lei. 
 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close