Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Fondul Proprietatea plateste CNVM jumatate din cat da grupului Templeton sa-l administreze

Fondul Proprietatea plateste CNVM jumatate din cat da grupului Templeton sa-l administreze

Fondul Proprietatea plateste CNVM jumatate din cat da grupului Templeton sa-l administreze
Sursa foto: Sursa: Fondul Proprietatea
de Catalin Ciocan    |    15 Noi 2011   •   16:00
Fondul Proprietatea (FP) a platit in primele noua luni Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare si supraveghere de pe piata de capital, peste 12 milioane de lei (2,85 milioane de euro), aproape jumatate din cat a platit grupului Franklin Templeton, care-l administreaza. Templeton a incasat in aceeasi perioada 25 milioane de lei (5,9 milioane de euro), sub forma comisionului de administrare si gestionare a investitiilor.

Fondul Proprietatea plateste CNVM un comision de 0,1% pe an din valoarea activului net, care se ridica la circa 3,4 miliarde de euro. Pe Bursa, Fondul valoreaza mult mai putin, capitalizarea bursiera a acestuia fiind de 1,4 miliarde de euro.  Pana la listarea Fondului Proprietatea, la sfarsitul lunii ianuarie, comisionul de gestionare a investitiilor de 0,379% si cel de administrare de 0,1% se calcula pe baza activului net, iar dupa aceea, pe baza capitalizarii bursiere a Fondului.

In trimestrul al treilea, comisionul Templeton pentru gestionarea investitiilor si administrarea FP s-a ridicat la 4,8 milioane de lei (1,1 milioane de euro), in timp ce comisionul datorat CNVM a fost de 3,9 milioane de lei (0,9 milioane de euro). La acestea s-au adaugat si comisionul datorat bancii depozitare in valoare de 0,4 milioane de lei.

“In general, cand lumea vorbeste despre faptul ca piata romaneasca este mai scumpa decat altele se refera la comisioanele brokerilor sau la cele ale BVB, dar datele privind comisioanele platite de Fondul Proprietatea arata ca pentru fondurile inchise, cum este cazul FP, dar si al SIF-urilor, aceste comisioane raportate la activele nete mai ales in conditiile unei piete in scadere ar putea fi cele mai suparatoare”, a comentat Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital din cadrul BCR.

CNVM castiga de pe urma Fondului Proprietatea si din tranzactiile realizate de investitori cu aceste actiuni, iar ponderea importanta pe care aceste comisioane au ajuns sa o reprezinte in veniturile institutiei era oferita de administratorii FP, drept principal motiv, pentru care autoritatea treneaza acordarea aprobarilor necesare pentru listarea fondului si la Bursa din Varsovia.  FP este cel mai tranzactionat emitent de la Bursa din Bucuresti, iar actorii de pe piata de capital locala se tem ca listarea lui si la Varsovia va conduce la o scadere a rulajelor pe piata locala si implicit la o reducere a veniturilor din comisioanele de tranzactionare.  

Fondul Proprietatea a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 535,3 milioane de lei (127,1 milioane de euro), aproape dublu fata de castigul din perioada similara a anului trecut, pe fondul dividendelor mai mari primite de la societatile din portofoliu. In trimestrul al treilea, fondul a inregistrat o pierdere de circa 8 milioane de lei (1,9 milioane de euro), tocmai din cauza lipsei veniturilor din dividende, in conditiile in care companiile din Romania distribuie in general dividendele in al doilea trimestru al anului, si nivelul mai scazut al veniturilor din dobanzi, ca urmare a scaderii lichiditatilor Fondului comparativ cu perioada similara din 2010.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close