Antena 3 CNN Economic Biz News Burse In timp ce la Bucuresti brokerii se bat pentru putere, la Varsovia se munceste: Jumatate din IPO-urile din Europa s-au facut anul trecut in Polonia

In timp ce la Bucuresti brokerii se bat pentru putere, la Varsovia se munceste: Jumatate din IPO-urile din Europa s-au facut anul trecut in Polonia

In timp ce la Bucuresti brokerii se bat pentru putere, la Varsovia se munceste: Jumatate din IPO-urile din Europa s-au facut anul trecut in Polonia
Sursa foto: Sursa: IPO Watch Europe, PwC
de Catalin Ciocan    |    12 Ian 2012   •   14:09

Aproape jumatate din ofertele publice initiale (IPO) de anul trecut din Europa au avut loc la Bursa din Varsovia, care se afla astfel pe locul intai in Europa dupa numarul de IPO-uri si pe locul al treilea dupa valoarea ofertelor, potrivit celui mai recent raport trimestrial IPO Watch Europe realizat de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
 
Peste 200 de companii au ales sa se listeze pe cele doua piete de actiuni operate de bursa din Varsovia (piata reflementata si cea alternative), dublu fata de numarul listarilor pe Bursa din Londra, cea mai mare din Europa. Valoarea ofertelor pe bursa londoneza a fost totusi mult mai mare, depasind 14,6 miliarde de euro fata de doar 2,2 miliarde de euro in cazul ofertelor de pe piata poloneza.
 
Bursa din Polonia a reusit totusi in mod constant in ultimii ani sa se bata cu marile burse din Europa in ceea ce priveste atragerea companiilor private.
 
La polul opus, bursa din Romania nu a avut anul trecut nici o IPO, asta dupa ce nici in anii anteriori nu reusise sa atraga decat cateva companii. In schimb, bursa din Bucuresti trece in mod constant la cativa ani prin incercari de revocare a conducerii, fiecare dintre grupurile care ajung sa preia “puterea” promitand ca vor creste numarul de companii listate si totodata numarul investitorilor de pe piata locala.
 
Pe piata din Polonia, 42 de companii s-au listat doar in ultimul trimestru al anului trecut, dintre care 4 pe piata principala si 38 pe platform NewConnect. Dintre acestea, cel mai mare IPO a fost cel al companiei Voxel din sectorul medical, in valoare de 4,8 milioane de euro, urmat de cel al traderului de energie Fiten, in valoare de 1,8 milioane de euro. Aceste companii s-au listat pe NewConnect, sistemul alternativ de tranzactionare al bursei din Varsovia. Platforma NewConnect este utilizata in principal de companiile mici care vor sa atraga finantare si a fost in ultimii ani principalul factor de crestere pentru bursa poloneza.  
 
Pe piata principala, pe langa doua companii poloneze, bursa din Varsovia a reusit sa atraga in ultima parte a anului trecut si doua companii din Bulgaria: Sopharma si Eurohold Bulgaria.  
Bursa din Varsovia s-a aflat in fiecare trimestru al anului trecut pe primul loc dupa numarul de IPO-uri, cel mai bun din acest punct de vedere fiind T3 cand a atras 61 de companii, care au derulat oferte in valoare de 1,46 miliarde de euro. Principalul concurent din regiune, bursa din Viena nu a avut anul trecut decat doua IPO-uri.
 
Anul 2012 ar putea aduce si prima companie romaneasca pe bursa din Varsovia, in conditiile in care grupul Frankin Templeton intentioneaza sa listeze Fondul Proprietatea pe piata poloneza pana la jumatatea anului.

×
Subiecte în articol: Varsovia bursa
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close