Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Momentul “Lehman” al Europei: Un manager de fond speculativ crede ca multe banci vor deveni insolvente daca Grecia intra in faliment

Momentul “Lehman” al Europei: Un manager de fond speculativ crede ca multe banci vor deveni insolvente daca Grecia intra in faliment

Momentul “Lehman” al Europei: Un manager de fond speculativ crede ca multe banci vor deveni insolvente daca Grecia intra in faliment
de Catalin Ciocan    |    04 Oct 2011   •   12:10
Un manager de fond speculativ, Robert Howe – fondatorul si directorul executiv al grupului Geomatrix, crede ca Europa trece acum prin propriul moment “Lehman”, problemele din Grecia urmand sa declanseze un efect de contagiune in industria financiara.

Caderea bancii de investitii americane Lehman Brothers in septembrie 2008 a fost considerata momentul declansator al crizei financiare in Statele Unite, care s-a extins apoi in intreaga lume.

“Multe banci in Europa vor deveni insolvente daca trebuie sa faca reduceri ale valorii la care au in inregistrate in contabilitate datoriile grecesti, iar cea mai buna estimare pe care o am este ca datoria greceasca valoreaza doar 10 centi la dolar. De asta se ingrijoreaza multa lume si costul creditului creste”, a declarat Robert Howe pentru CNBC.

Managerul de la Geomatrix, care administreaza investitii incepand din 1983 si care anterior a lucrat si in cadrul Bancii Mondiale, spune ca pietele depind acum de “jucatorul” Uniunea Europeana.

“Trebuie sa fie un program european QE3 (de cumparare de active, similar celor realizate de Fed, banca centrala americana – n.red) si unii oameni argumenteaza ca asa nu faci decat sa amani inevitabilul, dar s-a ajuns la o situatie binara in care trebuie sa fie de acord sa faca asta in urmatoarele saptamani sau criza de lichiditate se va extinde”, considera Howe.

Problema este insa, potrivit lui Howe, ca “niciodata nu trebuie sa parieze pe europeni ca o sa fie de acord sa faca ceva”, spre deosebire de situatia din Statele Unite cand a fost mult mai usor sa se ia o decizie, in conditiile in care erau mult mai putini oameni care trebuia sa ia o decizie.

Criza din Europa afecteaza toate pietele financiare ale lumii, bursa americana cazand ieri cu 2-3% din cauza temerilor privind situatia din Grecia. S&P 500, unul dintre principalii indici bursieri, care urmareste cele mai importante 500 de companii americane, a scazut ieri sub minimul din 8 august, un nivel suport care rezistase in ultimele doua luni.

“Suportul cheie pentru S&P 500 de la minimele din august este intre 1.110 si 1.120 de puncte. O eventuala trecere sub acest prag, pe care noi o vedem probabila, ar deschide usa catre urmatorul suport de la 1.020 de puncte”, a precizat Mark Arbeter, analist-sef la S&P Capital IQ, intr-o nota

O scadere la 1.020 de puncte ar insemna un declin de 25% fata de varful din 29 aprilie, cand piata era pe o tendinta descendenta. Ieri, S&P 500 a inchis sedinta la 1.099 de puncte.

Caderea bursei americane s-a simtit si la Bucuresti, cele mai afectate actiuni fiind cele ale SIF-urilor, care pierd 4-5%. Alte actiuni mari de pe piata, precum Petrom si BRD, scad cu 1-2%.
 
 

×
Subiecte în articol: faliment grecia
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close