Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Mos Craciun vine anul acesta pentru SIF Muntenia de la Viena: Erste va livra banii cash pe BCR in decembrie

Mos Craciun vine anul acesta pentru SIF Muntenia de la Viena: Erste va livra banii cash pe BCR in decembrie

Mos Craciun vine anul acesta pentru SIF Muntenia de la Viena: Erste va livra banii cash pe BCR in decembrie
de Catalin Ciocan    |    19 Oct 2011   •   15:51
SIF Muntenia (SIF4), primul dintre cele cinci SIF-uri care a semnat contractul de vanzare a actiunilor detinute la BCR catre actionarul majoritar austriac al bancii, va incasa in decembrie  16,2 milioane de euro de la Erste Group, din care dupa plata taxelor, ar urma sa ramana “in mana” cu circa 12 milioane de euro, tot atunci existand sase mari sa intre si in actionariatul grupului austriac, dupa schimbul cu actiunile BCR.

“Banii cash ii puteam primi si maine daca asa conveneam. Dar am zis sa facem toata tranzactia in decembrie din ratiuni fiscale. Sunt 80-90% sanse sa reusim sa facem si schimbul de actiuni in decembrie. Nu este suta la suta sigur pentru  ca sunt elemente procedurale care nu putem sti exact cat o sa dureze”, a declarat in exclusivitate Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia.

SIF Muntenia a fost prima societate de investitii care a incheiat tranzactia cu Erste Group pentru vanzarea pachetului de 6% pe care-l detine la BCR. Societatea de investitii ar urma sa primeasca peste 28 milioane de euro in cash si un pachet de 1% din Erste, care in prezent valoareaza 60 milioane de euro la pretul la care se tranzactioneaza titlurile la bursa din Viena.

Tranzactia se va intinde pe parcursul urmatorilor doi ani, in conditiile in care SIF Muntenia nu poate instraina pe parcursul unui singur exercitiu financiar mai mult de 20% din active fara aprobarea actionarilor in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare, pe care nu o poate insa tine din cauza conditiilor de cvorum. In aceste conditii, SIF Muntenia va primi in acest an doar cele 16,2 milioane de euro si actiuni Erste Group in valoare de circa 42 milioane de euro. Si schimbul de actiuni ar putea fi impozitat, dar oficialii SIF Muntenia spun ca inca nu stiu exact cat ar trebui sa plateasca.

Societatea de investitii financiare avea la sfarsitul lunii septembrie in depozite la banci peste 21 de milioane de euro, iar cu cele 12 milioane de euro pe care le va primi in cash de la Erste ar ajunge la lichiditati de 33 milioane de euro.

Celelalte SIF-uri urmeaza sa incaseze sume similare de la Erste Group, avand in vedere ca vor beneficia de conditiile negociate de SIF Muntenia. Nu este exclus ca acestea sa obtina chiar o oferta imbunatatita din partea Erste, deoarece presedintii SIF-urilor spuneau, dupa finalizarea tranzactiei de catre SIF Muntenia, ca vor continua negocierile. De altfel, si SIF Muntenia a reusit sa obtina cu 3 milioane de euro mai mult de la austrieci fata de oferta initiala. Daca celelalte SIF-uri vor negocia conditii mai bune, acestea se vor transfera automat si catre SIF Muntenia.   

Nu este insa sigur ca toate vor SIF-urile vor reusi sa faca schimbul de actiuni pana la finele acestui an, in conditiile in care si administratorii SIF Muntenia care au semnat deja contractul cu austriecii spun ca  au rezerve in aceasta privinta. SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana urmeaza sa aiba AGA pentru aprobarea tranzactiei cu Erste de-abia la finele lunii curente, respectiv inceputul lunii noiembrie.
In urma acordului cu Erste, SIF-urile renunta la listarea BCR si la dreptul de a cere bancii sa distribuie sub forma de dividende cel putin 40% din profitul calculat conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

SIF Oltenia: Prima transa de bani si schimbul de actiuni, pana la finele anului

Oficialii SIF Oltenia spun la randul lor ca prima transa de bani de la Erste Group va intra in conturile societatii, dar aceasta va fi ceva mai redusa decat in cazul SIF Muntenia. Societatea de investitii ar urma sa intre in actionariatul Erste tot pana la finele anului.

“Nu putem spune exact cand vom primi banii de la Erste pentru ca nu am semnat inca tranzactia, dar estimam ca pana la finele anului vom primi atat prima transa din bani cat si din schimbul de actiuni. Suma de bani va fi probabil ceva mai redusa decat in cazul SIF Muntenia, pentru ca fiecare SIF poate decide cum vrea sa-si structureze tranzactia, bineinteles in conditiile acordului total”, a declarat Tudor Ciurezu, presedintele SIF Oltenia.

Tranzactia totala dintre Erste si cele cinci SIF-uri se ridica la peste 440 milioane de euro. Patru dintre societatile de investitii financiare au semnat luna trecuta acordul de principiu pentru incheierea tranzactiei, dar este de asteptat ca si ultima, SIF Moldova,  sa intre in tranzactia cu Erste. Trei SIF-uri, Muntenia, Oltenia si Moldova, au obtinut in AGA mandatul de la actionari pentru a incheia tranzactia.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close