Antena 3 CNN Economic Biz News Burse O nouă zi din "începutul unei crize financiare globale": Bursa de la Tokyo a deschis în scădere cu 2%

O nouă zi din "începutul unei crize financiare globale": Bursa de la Tokyo a deschis în scădere cu 2%

O nouă zi din "începutul unei crize financiare globale": Bursa de la Tokyo a deschis în scădere cu 2%
Sursa foto: Foto: Jurnalul.ro
09 Aug 2011   •   08:21

O nouă zi grea se anunţă pentru pieţele financiare din întreaga lume. După ce ieri indicele Dow Jones a scăzut cu peste 600 de puncte, înregistrând o pierdere de peste 5,5 la sută, astăzi bursa de la Tokyo a deschis în pierdere cu peste 2 procente. Economiştii se tem că este doar inceputul unei noi crize financiare globale.

După ce ieri a fost o zi negră pentru pieţele bursiere din toată lumea se pare că nici astăzi lucrurile nu vor sta mai bine. Asta, deoarece bursa de la Toky  a început ziua în pierdere cu 2,04 procente faţă de ieri. Exemplul a fost urmat şi de bursele din Sydney şi Seul care au deschis în pierdere cu 2%, respectiv 3,3%.  Ziua de 8 august 2011 a fost una istorică pentru economiile lumii şi în special pentru cea a Statelor Unite. La închiderea bursei, indicele Dow Jones a înregistrat un recul de 5,5 procente.

Agenţia de rating care a degradat America a avertizat însă că situaţia se poate înrăutăţi dacă Statele Unite nu-şi vor revigora economia.

Retrogradarea ratingului american a căzut ca o lovitură de secure şi pentru bursele asiatice, care, şi ele, au încheiat pe minus. În cascadă au urmat cele din europa, Paris, Londra, Frankfurt, Madrid, Milano şi Atena. La Bucureşti, Bursa a pierdut peste 7,4%. În ciuda şocului, şeful BNR vine cu mesaje liniştitoare.

 


"Avem un program pe puncte de acţiune: dacă se întâmplă aşa, facem aşa, dacă se întâmplă invers, facem invers.", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

O nouă veste bună pentru români ar putea veni din Elveţia. Din cauza faptului că tot mai mulţi investitori mizează pe francul elveţian, autorităţiile de la Berna ar putea decide slăbirea lui. Măsura ar veni după ce moneda elveţiană a câştigat numai anul acesta aproximativ 30 de procente în faţă dolarului american, ceea ce a afectat exporturile ţării. O devalorozare a francului elveţian ar fi bine venită, pentru toţi cei care au credite în acestă valută.

În timp ce bursele sunt în pierdere, aurul a ajuns la un nou record, de peste 1.700 de dolari uncia, iar experţii ameninţă cu o nouă recesiune dacă guvernele nu vor începe să implementeze cu adevărat reformele.

×
Subiecte în articol: burse criza economica Tokyo pierdere
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close