Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Panică la burse, după ce Standard and Poor's a redus calificativele Greciei şi Portugaliei

Panică la burse, după ce Standard and Poor's a redus calificativele Greciei şi Portugaliei

Panică la burse, după ce Standard and Poor's a redus calificativele Greciei şi Portugaliei
Sursa foto: piete
28 Apr 2010   •   11:51

Marile pieţe financiare au fost cuprinse, marţi, de panică, după ce agenţia Standard and Poor's a redus cu mai multe trepte calificativele de ţară atât pentru Grecia, cât şi pentru Portugalia. Indicii bursieri au scăzut pe ambele maluri ale Atlanticului iar cursul euro a coborât sub 1,32 de dolari. Agravarea crizei sporeşte presiunea asupra Uniunii Europene, pentru a acorda cât mai repede Greciei ajutorul financiar promis.

Agenţia Standard and Poor's a redus cu nu mai puţin de trei trepte ratingul datoriei publice a Greciei, care a ajuns, astfel, în aceeaşi categorie cu cel al României, adică "junk" sau speculativă.

Datoria de stat a Greciei este considerată acum o investiţie cu grad înalt de risc. Agenţia a redus şi ratingul datoriilor contractate de patru mari bănci greceşti prezente şi în România. Deciziile au fost criticate de ministrul grec al Finanţelor.

Ministrul a cerut Uniunii Europene şi FMI să deblocheze ajutorul financiar promis până la 19 mai, când Grecia trebuie să achite obligaţiuni de stat în valoare de nouă miliarde de euro.

Potrivit unor surse ale preşedinţiei spaniole a Uniunii, liderii statelor din zona euro se vor întâlni la 10 mai pentru a aproba transferul fondurilor.

Pe de altă parte, un sondaj arată că peste 60 la sută din cetăţenii greci nu sunt de acord ca ţara să solicite ajutorul Uniunii Europene şi FMI, din cauza condiţiilor severe ale acestuia. Peste o mie de persoane au manifestat ieri la Atena împotriva acestei decizii, iar sindicatele au programat o grevă generală pentru 5 mai.

Criza s-a extins şi în Portugalia, al cărei calificativ de ţară a fost redus de Standard and Poor's cu două trepte, cu perspectivă negativă. Atât guvernul, cât opoziţia denunţă decizia ca un "atac speculativ" şi afirmă că vor aplica planul de austeritate deja elaborat, pentru reducerea deficitului bugetar şi a datoriei publice. Iar aici, opinia publică pare să-i susţină.

"Cred că ar fi bine ca politicienii să examineze mai atent situaţia şi să ia măsuri responsabile", spune", spune ministrul de finanţe portughez.

Reducerea calificativelor Greciei şi Portugaliei s-a reflectat imediat şi pe pieţele financiare. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la bursele din Atena, Lisabona şi Madrid, dar indicii au coborât cu 2 - 3 procente şi la Frankfurt, Londra şi Paris. La New York, indicele Dow Jones a pierdut aproape două procente. Cursul euro şi-a continuat, de asemenea, scăderea, ajungând sub 1,32 dolari, pentru prima dată după un an.

Antena3

×
Subiecte în articol: Portugalia burse
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close