Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Piaţa obiectelor de artă, în cădere cu 35%

Piaţa obiectelor de artă, în cădere cu 35%

Piaţa obiectelor de artă, în cădere cu 35%
Sursa foto: licitatie arta
08 Apr 2009   •   11:28

Una dintre cele mai respectate analize ale preţului pe piaţa de artă, Indicatorul anual Mei Moses All Art ? ce urmăreşte aceleaşi 13.000 de piese în licitaţii- estimează o cădere cu 35% în acest an, pe baza vânzărilor din primul trimestru.

Căderea aceasta ar fi cea mai rea din 1991, când indicele a căzut cu 39 procente şi pe locul doi din 1925. Profesorul Michael Moses, unul din cei doi academicieni responsabili cu indicatorul aprecia că ?aceasta a fost cea mai substanţială distrugere a averii personale pe care am văzut-o vreodată?, amintind totodată că după ultimul boom în artă, între 1985 - 1990 ? preţurile au căzut 65% şi nu şi-au revenit până în 2003.

Profesorul Moses împreună cu profesorul J.P. Mei sunt oamenii din spatele indicatorului pe piaţa artei încă din 1975. Anul trecut indicele Mei Moses a înregistrat o cădere de 4,5 procente, pentru prima dată în cinci ani.

De altfel, piaţa a avut de suferit din pricina scăderii numărului de colecţionari cu bani lichizi. De asemenea, casele de licitaţie au fost invadate de colecţoo, pe măsură ce proprietarii încearcă să scoată banii din investiţiile trecute în lipsă de alte active.

Anumiţi artişti au avut de suferit, valoarea lor pe piaţă scăzând, ca de exemplu Andy Warhol . Cu toate acestea, la Christie?s moralul rămâne ridicat după vânzarea din februarie a colecţiei lui Yves Saint Laurent, care s-a vândut pentru 374 milioane de lire, cu 100 de milioane mai mult decât se estima şi un record pentru un singur colecţionar.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close