Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Prima bancă austriacă naţionalizată după frauda de 50 de miliarde de dolari a lui Bernard Madoff

Prima bancă austriacă naţionalizată după frauda de 50 de miliarde de dolari a lui Bernard Madoff

Prima bancă austriacă naţionalizată după frauda de 50 de miliarde de dolari a lui Bernard Madoff
05 Ian 2009   •   09:28

Frauda de 50 de miliarde de dolari de care este acuzat consilierul pentru investiţii Bernard Madoff, fost preşedinte al Nasdaq, a generat prăbuşirea băncii austriece Bank Medici, care a fost naţionalizată după ce a înre pierderi de circa trei miliarde de dolari cauzate de schema piramidală, anunţă Financial Times.
Autorităţile de la Viena au plasat banca în administrare specială, Bank Medici devenind prima instituţie financiară care necesită ajutor guvernamental în urma fraudei derulate de Madoff pe parcursul ultimilor 10 de ani.
Bank Medici avea o expunere de maximum 3,6 miliarde de dolari pe firma de asset management a lui Madoff şi a anunţat că va contesta decizia guvernului de a o trece în proprietatea statului.
Oficialii băncii spun că expunerea nu reprezintă o pierdere netă, iar clienţii nu îşi vor pierde banii, pentru că Bank Medici nu este o bancă comercială.
"Condiţiile legale care ar justifica naţionalizarea nu există", a declarat avocatul instituţiei, Andreas Theiss.
Cei de la Bank Medici sunt de părere că plasarea sub administraţie specială a băncii înseamnă încălcarea legii.
Totuşi, acţionarul majoritar al băncii spune că va coopera cu autorităţile, iar directorii generali ai instituţiei au demisionat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bernard Madoff frauda bancara
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close