Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Record de prezenta la AGA de la SIF Moldova: 31% din actionari au venit azi pentru a dezbate subiectul BCR

Record de prezenta la AGA de la SIF Moldova: 31% din actionari au venit azi pentru a dezbate subiectul BCR

Record de prezenta la AGA de la SIF Moldova: 31% din actionari au venit azi pentru a dezbate subiectul BCR
de Catalin Ciocan    |    23 Sep 2011   •   10:56
Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor de la SIF Moldova (SIF2) a avut azi un cvorum de 31%, la prima convocare, un record pentru aceasta societate de investitii, potrivit unor surse din piata de capital. Actionarii SIF Moldova sunt chemati sa dezbate subiectul tranzactiei cu Erste Group versus listarea BCR, in conditiile in care aceasta societate este singura din grupul celor cinci SIF-uri care nu a intrat pana acum in acordul cu austriecii.

In pofita prezentei ridicate de la prima convocare, cvorumul legal pentru ca sedinta sa se poata derula era de 50%, astfel ca intalnirea a fost amanata pentru maine. Totusi, AGA de la SIF Moldova a reusit sa stranga mult mai multi actionari decat reuniunile de la celelalte SIF-uri. La Muntenia  la a doua convocare au fost prezenti actionari reprezentand 11,16% din capitalul social, in timp ce la SIF Oltenia au fost ieri actionari care detineau 15,8% din drepturile de vot (prima convocare).

De asemenea, faptul ca s-a reusit strangerea a peste 30% din actionari la prima convocare, arata ca ar fi sanse ca SIF Moldova sa deruleze si o Adunare Generala Extraordinara, care ar putea hotari modificarea actului constitutiv si impunerea unor limite de cvorum mai reduse, majorarea capitalului social si vanzarea unor active care sa reprezinte mai mult de 20% din valoarea totala a activelor imobilizata minus creantele. In prezent, doar SIF Transilvania a cerut aprobarea expresa a actionarilor pentru a face tranzactia cu Erste Group pe parcursul unui singur exercitiu financiar, in conditiile in care aceasta este singura societate care a putut strange cvorumul necesar pentru derularea AGEA in urma modificarilor aduse actului constitutiv.

Patru dintre SIF-uri au semnat un acord de principiu cu Erste Group pentru vanzarea a 24,12% din actiunile BCR. SIF Moldova poate accepta si ea conditiile convenite de austrieci cu celelalte SIF-uri.

Oficialii SIF Moldova au precizat ca nu vor semna acordul cu Erste pana cand nu vor avea o hotarare clara din partea actionarilor. Acestia au atras insa atentia ca avand in vedere votul de ieri de la AGA de la SIF Muntenia, unde actionarii s-au pronuntat in favoarea tranzactiei cu Erste, libertatea de miscare a administratorilor celorlalte societati este limitata, avand in vedere ca si daca actionarii vor cere listarea BCR, managementul acelor SIF-uri nu va putea duce la indeplinire acest mandate.

Erste are nevoie de o intelegere cu o singura SIF pentru a evita listarea BCR, in conditiile in care, potrivit acordului semnat in 2000, listarea este obligatorie doar daca cinci SIF-uri o cer in scris grupului austriac.
 

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close