Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Se schimba legea pietei de capital! Vezi care sunt principalele modificari pe care Guvernul vrea sa le faca

Se schimba legea pietei de capital! Vezi care sunt principalele modificari pe care Guvernul vrea sa le faca

Se schimba legea pietei de capital! Vezi care sunt principalele modificari pe care Guvernul vrea sa le faca
Sursa foto: Foto: Mediafax
de Catalin Ciocan    |    13 Mar 2012   •   14:05
Guvernul a inaintat Senatului la sfarsitul lunii ianuarie un proiect de modificare a legii pietei de capital pentru a permite tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera pe pietele reglementate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
 
Proiectul de lege este in prezent in lucru la comisiile Senatului, primind deja aviz favorabil din partea Comisiei pentru afaceri europene fara amendamente.  
 
“Selectarea pietelor reglementate din Romania drept platforme de licitatie va conduce la cresterea vizibilitatii si la promovarea lor  in Uniunea Europeana, determinand si reducerea costurilor de tranzactionare pentru participantii locali care liciteaza certificate de emisii cu efect de gaze de sera”, se arata in expunerea de motive a Guvernului. In Romania, operatorii autorizati de CNVM care administreaza piete reglementate conform directivei europene sunt bursele de la Bucuresti (BVB) si Sibiu (Sibex).
 
In prezent, exista o serie de incompatibilitati intre reglementarile europene privind licitatiile cu certificate de emisii de gaze si legea nr.297/2004 a pietei de capital romanesti. Spre exemplu, nu toate produsele licitate care fac obiectul regulamentului sunt instrumente financiare. Astfel, contractele spot cu scadenta la doua zile nu sunt instrumente financiare in intelesul directivei europene, instrumente financiare fiind doar produsele de tipul contractelor futures cu scadenta la cinci zile.
 
Totodata, conform reglementarilor actuale, societatile de brokeraj pot presta servicii de investitii financiare privind doar instrumentele financiare. Modificarea legii va permite acestora sa participe la licitatiile privind certificatele de emisii de gaze cu efect de sera fie direct fie in numele clientilor, ceea ce va conduce la dezvoltarea activitatii acestora, o data cu cresterea portofoliului de clienti si a activelor detinute de acestia.
 
“Modificarea definitiei pietei reglementate in sensul includerii in sfera acesteia si a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera conduce la diversificarea produselor care pot fi oferite clientilor. Toate aceste masuri vor conduce la dezvoltarea si promovarea pietei de capital din Romania, creand noi oportunitati investitionale”, se mai arata in expunerea de motive.
 
Proiectul de lege extinde si competentele CNVM in ceea ce priveste monitorizarea abuzului de piata in situatia in care certificatele de emisii de gaze vor fi licitate sau tranzactionate pe o piata reglementata din Romania. Prevederile din prezent din legea 297/2004 referitoare la abuzul pe piata se aplica tranzactionarii, nu licitarii, si numai instrumentelor financiare, nu produselor de tip spot.
 
Citeste articolul integral pe Fin.ro

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close