Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Seful Fondului Proprietatea: Vrem sa vindem unele dintre pachetele de actiuni la distribuitorii de gaz si energie pana la finele anului. Totul este de vanzare din punctul nostru de vedere

Seful Fondului Proprietatea: Vrem sa vindem unele dintre pachetele de actiuni la distribuitorii de gaz si energie pana la finele anului. Totul este de vanzare din punctul nostru de vedere

Seful Fondului Proprietatea: Vrem sa vindem unele dintre pachetele de actiuni la distribuitorii de gaz si energie pana la finele anului. Totul este de vanzare din punctul nostru de vedere
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
de Catalin Ciocan    |    25 Ian 2012   •   19:03
Fondul Proprietatea (FP)  intentioneaza sa vanda pana la finele acestui an unele dintre pachetele de actiuni detinute la distribuitorii de gaz si energie, spune Greg Konieczny, seful biroului din Romania al grupului Franklin Templeton, care administreaza fondul.

“Am inceput procesul de vanzare a actiunilor de anul trecut. Totul este de vanzare din punctul nostru de vedere”, a precizat Konieczny.

El nu a oferit alte detalii spunand ca vor anunta oficial in momentul in care vor incheia tranzactiile. Managerul Fondului Proprietatea mentionase anul trecut, in momentul prezentarii rezultatelor financiare la noua luni, ca pana la finele lui 2011 vor sa aleaga banca sau bancile de investitii care sa-I asiste in acest process.

FP detine participatii la unele dintre cele mai importante companii din energie din Romania, controland cate 12% din Enel Distributie Muntenia si GDF Suez Energy Romania si alte 24% din Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea. Fondul detine totodata cate 12% din E.ON Gaz Distributie, 13,4% din E.ON Energie Romania si 22% din E.ON Moldova Distributie.  Detinerile de la distribuitorii de gaz si energie sunt unele dintre cele mai importante din portofoliul FP, avand o pondere de circa 11% din activul net al Fondului de 3,3 miliarde de euro, adica o valoare de peste 360 milioane de euro.

Templeton incearca sa lichidizeze portofoliul Fondului Proprietatea, in conditiile in care peste 60% din acesta este blocat in prezent in companii nelistate. Administratorul mizeaza ca dupa ce statul va aduce pe Bursa companiile mari precum Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, va creste implicit si valoarea fondului. FP valoreaza in prezent pe bursa 1,49 miliarde de euro, cu 55% sub valoarea activelor.

 “Nu e o garantie ca listarea va creste valoarea companiilor, dar in combinatie cu celelate eforturi de imbunatatire a guvernantei corporative vom reusi sa imbunatatim performanta acestor companii, inclusiv prin schimbarea executivilor acolo unde este necesar”, a declarat si Mark mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.

O alta modalitate prin care Templeton incearca sa creasca pretul actiunilor FP este  prin listarea fondului si la bursa din Varsovia, cea mai dinamica piata din regiune. Listarea era estimata initial sa aiba loc pana la finele lunii iunie, dar acum pare ca termenul s-ar putea prelungi.

“Sa vedem. Vom incerca, este dificil din punct de vedere al timing-ului , dar daca vom decide ca nu putem sa o facem, vom anunta”, a precizat Konieczny.

Citeste articolul integral pe Fin.ro
 

×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close