Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Seful OMV, investigat de autorităţile austriece după tranzacţionarea unor acţiuni ale companiei

Seful OMV, investigat de autorităţile austriece după tranzacţionarea unor acţiuni ale companiei

Seful OMV, investigat de autorităţile austriece după tranzacţionarea unor acţiuni ale companiei
Sursa foto: Wolfgang Ruttenstorfer
23 Apr 2009   •   17:44

Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Austria (FMA) a anunţat miercuri că a demarat o investigaţie asupra achiziţiilor de acţiuni derulate de directorul general de la grupul petrolier OMV cu puţin timp înainte ca OMV să anunţe vânzarea acţiunile pe care le deţinea la MOL, transmite Reuters.
Wolfgang Ruttenstorfer ar fi cumpărat acţiuni OMV în valoare de 620.000 de euro pe 23 martie, cu o săptămână înainte de anunţul privind vânzarea de către compania austriacă a participaţiei de 21% pe care o deţinea în cadrul MOL, potrivit unor informaţii apărute pe pagina online a OMV.

Purtatorul de cuvânt al FMA Klaus Grubelnik a declarat că investigaţia în cazul tranzacţiei şefului OMV nu e altceva decât o operaţiune de rutină.
?Am demarat o investigaţie preliminară împotriva lui Wolfgang Ruttenstorfer. [?] Investigăm, de obicei, tranzacţiile efectuate de executivii companiilor mari în jurul anunţurilor importante ale acestor companii". Oficialul Fma nu a dorit să comenteze pe marginea investigaţiilor individuale.
În ciuda acestui fapt, cotidianul austriac de afaceri Wirtschaftsblatt a confirmat ca investigaţia a fost demarata pe fondul suspiciunilor cum că Ruttenstorfer ar fi manipulat cotaţia actiunilor OMV, în timp ce aceasta încerca să vândă participaţia pe care o deţinea la MOL.
Reprezentantii OMV recunosc că FMA le-a solcitat informaţii legate de tranzacţia prin care compania şi-a vandut participaţia în cadrul MOL. Potrivit OMV, informaţiile ar fi fost deja livrate.

OMV şi MOL sunt prezente şi pe piaţa românească. Speculaţiile la bursă cu titlurile OMV nu pot decât să îngrijoreze piaţa românească. În urmă cu doi ani, preşedintele Traian Băsescu afirma, într-un interviu acordat publicaţiei austriece "Profil", că autorităţile române discută cu OMV pentru a se asigura că "OMV-Petrom rămâne parte integrantă a strategiei energetice a României".

"Singura întrebare care rămăsese deschisă se referea la acţionari. Cui aparţine OMV? Şi cine poate cumpăra acţiuni ale OMV, având în vedere că statul austriac deţine doar 35 de procente (...) Eu am întrebat cui aparţin cele 51 de procente ale acţiunilor OMV care se pot tranzacţiona pe piaţa liberă", spunea Băsescu, îngrijorat că ruşii ar putea acapara OMV.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: OMV
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close