Antena 3 CNN Economic Biz News Burse SIF Muntenia semneaza maine tranzactia cu Erste Group dupa ce a obtinut o oferta usor imbunatatita

SIF Muntenia semneaza maine tranzactia cu Erste Group dupa ce a obtinut o oferta usor imbunatatita

SIF Muntenia semneaza maine tranzactia cu Erste Group dupa ce a obtinut o oferta usor imbunatatita
Sursa foto: Foto: etftrends.com
de Catalin Ciocan    |    12 Oct 2011   •   18:52
SIF Muntenia (SIF4) va semna maine contractul cu Erste Group (EBS) pentru vanzarea actiunilor de la BCR dupa ce negocierile purtate in ultima perioada au reusit sa aduca societatii o oferta usor imbunatatita din partea austriecilor , au declarat surse din piata de capital.

Maine este de altfel ultima zi in care societatea de investitii ar putea incheia tranzactia, avand in vedere hotararile de la AGA din septembrie. Daca societatea de investitii nu va finaliza tranzactia pana la aceasta data, va trebui sa ceara listarea BCR.

“Intr-adevar maine este ultima zi in care putem incheia tranzactia. Sunt inca negocieri care se vor purta pana diseara, dar acum sunt doar la nivel de avocati”, a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia.

El a confirmat ca a reusit sa obtina in ultimele negocieri cu Erste o oferta mai buna decat cea anuntata initial, dar nu a dorit sa ofere informatii suplimentare. Conditiile mai favorabile obtinute de o SIF se vor transfera automat si celorlalte societati in conditiile in care sefii SIF-urilor convenisera cu austriecii o clauza de acest gen.

SIF Muntenia ar fi prima societate de investitii financiare care incheie tranzactia cu Erste Group, in conditiile in care aceasta a fost prima SIF care a derulat o AGA pentru a obtine acceptul actionarilor.

SIF-urile sunt acum presate de finalizarea tranzactiilor si de majorarea de capital pe care BCR urmeaza sa o deruleze. Conducerea bancii a convocat o Adunare Generala Extraordinara in 14 noiembrie, pentru aprobarea majorarii capitalul social cu 144 milioane de euro.

“Nu este timp pana pe 14 noiembrie sa incheiem tranzactia. Dar tinand cont ca dupa aceea va fi probabil o luna in care ne putem exercita dreptul de preemptiune, avem timp sa finalizam si tranzactia”, a comentat Tudor Ciurezu, presedintele SIF Oltenia. Aceasta a fost a doua din grupul SIF-urilor care a obtinut acceptul actionarilor pentru tranzactia cu Erste.

Ultimele doua SIF-uri care vor avea AGA pentru aprobarea tranzactiei sunt SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana, la sfarsitul lunii octombrie si, respectiv, inceputul lunii noiembrie.

Sursele citate au spus ca SIF-urile vor purta negocieri pana in ultima clipa cu reprezentantii Erste pentru a obtine o oferta imbunatatita, prevederile din acordul de principiu fiind considerate “conditiile minime de negociere”.

Analistii spuneau anterior ca majorarea de capital de la BCR nu va afecta SIF-urile deoarece acestea nu au nevoie sa subscrie intrucat conditiile in care pot sa vanda/schimbe actiunile in BCR sunt stabilite deja.


 “Tranzactia nu are nici o legatura cu majorarea de capital. De ce sa subscriem daca noi vrem sa iesim?”, comentat si  administratorul SIF Muntenia.
Patru dintre SIF-uri au semnat luna trecuta un acord de principiu pentru vanzarea actiunilor de la BCR, urmand sa primeasca fiecare cate 26 milioane de euro in cash si 80 milioane de euro sub forma de actiuni Erste Group (la pretul la care se tranzactioneaza azi titlurile la bursa de la Viena). Cu exceptia SIF Transilvania, care poate derula o Adunare Generala Extraordinara, pentru a obtine aprobarea actionarilor sa faca tranzactia pe parcursul unui singur exercitiu financiar, celelalte SIF-uri nu vor putea schimba imediat toate actiunile de la BCR, urmand sa mai ramana actionari ai bancii probabil pana in 2013.
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close