Antena 3 CNN Economic Biz News Burse SUA: Wall Street este detaşat de "economia reală"

SUA: Wall Street este detaşat de "economia reală"

SUA: Wall Street este detaşat de "economia reală"
Sursa foto: Chris Dodd
10 Mai 2010   •   14:36

Nu s-a stabilit clar ce a provocat extraordinara cădere în indicele Dow Jones de joi - ce a pierdut 1000 de puncte şi şi-a revenit alte 700 în jumătate oră - pe fondul unor veşti economice pozitive despre creşterea locurilor de muncă.
Cu toate acestea, preşedintele Comisiei Bancare din Senatul SUA, declara că odată cu tranzacţiile automatice de mare viteză, este un semn că pe Wall Street, "finanţele sunt detaşate de economia reală."
Într-o declaraţie pentru CBS, senatorul democrat Chris Dodd arăta că programele automate ce fac tranzacţii în microsecunde nu numai că pun investitorii obişnuiţi în dezavantaj, dar alimentează şi "un mediu de cazino."
Ideea în spatele tranzacţiei de mare viteză era de a "crea o corectitudine mai mare, să se scoată emoţia din tranzacţie, să fie mai bine pentru investitori. Este matematică. Ce nu a calculat este că, atunco când se instalează panica şi este lipsă de lichiditate sau adâncime în aceste pieţe şi o lipsă de întrerupătoare în aceste schimburi... ce s-a întâmplat este că New York Stock Exchange a început să scadă," acţionând ca întrerupător.
"Ei au realizat că nu este condus de piaţă. Nu avea întrerupătoare de circuit în alte schimburi. Aveai această migraţie vastă de mare viteză în valute şi obligaţiuni. Au creat o spirală în scădere foarte rapid," arăta Dodd .
El arăta că vor începe audierile imediat pentru a stabili necesitatea unor întrerupătoare de circuit şi pentru promovarea unui act ce să abordeze riscul sistemic de pe pieţele financiare, elaborat cu senatorul Richard Shelby.
Acesta din urmă, referindu-se la evenimentul de joi, arăta că ?tehnologia a ajuns în faţa reglementatorilor" şi sublinia că s-ar fi putut ajunge "la o adevărată catastrofă financiară."
Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close