Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Vom fi din ce in ce mai prezenti in Romania, anunta Mark Mobius, unul dintre cei mai mari investitori in pietele emergente

Vom fi din ce in ce mai prezenti in Romania, anunta Mark Mobius, unul dintre cei mai mari investitori in pietele emergente

Vom fi din ce in ce mai prezenti in Romania, anunta Mark Mobius, unul dintre cei mai mari investitori in pietele emergente
de Catalin Ciocan    |    26 Sep 2011   •   12:54
 
Mark Mobius, presedintele Templeton Emerging Markets Group, spune ca fondurile de investitii pe care grupul Franklin Templeton le administreaza vor fi din ce in ce mai prezente in Romania, in conditiile in care Europa Centrala si de Est inca este o regiune unde investitorii pot castiga bani, dar sectoarele si actiunile trebuie alese cu atentie.   

Mobius si-a prezentat strategia de investitii pentru centrul si estul Europei intr-un interviu pentru CNBC.

Templeton Emerging Markets Group are un portofoliu in regiune in care economia bogata in resurse a Rusiei detine o pondere de 36%, dinamica economie a Turciei 21%, iar Austria, care are companii cu o prezenta importanta in regiune, 17%.

 „In Europa Centrala si de Est bursele nu au mers prea rau...cu toate acestea cresterile sunt relativ modeste” declara Mobius,

 „In sensul imaginii macro lucrurile nu sunt atat de interesante insa daca ne uitam la unele companii putem gasi oportunitati bune intrucat preturile au scazut destul de mult”, a adaugat el.

Regiunea este foarte expusa la fluctuatiile de cerere din partea membrilor bogati ai Uniunii Europene, Germania fiind principala piata de export.

Tari precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia si-au vazut recent prognozele privind cresterea economica revizuite negativ de diversi analisti. Mobius a spus totusi ca fondurile sale isi vor pastra strategia de investitii.

 „Cel mai probabil ne vom pastra ponderea expunerilor pe Rusia, Turcia si Austria” a mai spus acesta.

„In mare, impartirea pe sectoare, tari si asa mai departe este destul de concentrata pe banci si energie” spune Mobius. „Aceasta in principal datorita detinerilor din Rusia: banci precum Sberbank, companii de petrol si gaze precum Gazprom”.

Alte sectoare din portofoliul fondurilor sale sunt cele de alimentatie, tutun, farmaceutice si imobiliare.

Unele companii austriece au o „prezenta incredibila in Europa de Est” afirma Mobius, dand exemplul bancilor Erste Bank si Raiffeisen.
 
„Avem aceste companii mari care reprezinta o modalitate buna de a avea expunere pe multe dintre aceste tari” a declarat Mobius.
 
Crestere insuficienta

Urmatoarea la rand este Ungaria, declara Mobius, unde fondurile au investit in companii precum OTP Bank sau compania de farmaceutice Egis.

In 2009, monedele din Centrul si Estul Europei s-au depreciat mult in urma unei retrageri bruste a investitorilor straini, generand teama unui iminent colaps. Insa acum rezervele valutare „si-au revenit chiar frumos” spune Mobius, ceea ce este important pentru ca „vrem sa fim siguri ca putem avea acces la bani daca este necesar”.

Cu toate acestea, perspectiva macroeconomica nu arata asa de bine precum in alte zone, a adaugat acesta.

„Cresterea este insuficienta [in Centrul si Estul Europei]” considera Mobius. „Aici este problema, de aceea tindem sa investim mai mult in Rusia si Turcia”.
 
„In aceste tari [CEE] trebuie sa identificam companii care pot produce valoare adaugata” explica Mobius.

 In Polonia, zona de resurse naturale este cea mai atractiva. „Cuprul, carbunele sunt sectoare interesante dar si serviciile de consum precum restaurantele”.

 In Cehia, Mobius prefera companiile care produc materiale pentru bunurile de consum pe cand in Slovacia, care nu are companii suficient de mari pentru investitii, zona de private equity a fondului a investit intr-o companie de comenzi prin curierat.

 „Recent am avut activitate mai multa in Romania. Vom fi din ce in ce mai prezenti acolo” a spus Mobius.

In Romania, Franklin Templeton este managerul Fondului Proprietatea, un fond listat cu active de peste 3.5 miliarde de Euro creat pentru a compensa victimele fostului regim comunist ale caror proprietati nationalizate nu pot fi restituite in natura.

Criza datoriilor prin care trece zona Euro reprezinta o preocupare, insa Mobius nu crede ca intreaga Uniune Europeana va fi afectata.

„Cred ca se vor coordona pentru aceasta situatie. Nu cred ca va fi chiar dezastrul pe care il anunta unii” a adaugat acesta. „Daca Grecia se mobilizeaza si incepe sa privatizeze, cred ca pot reusi sa iasa din aceasta situatie”.

„Despre sfarsitul monedei Euro...eu unul nu il vad. Chiar nu cred ca este o varianta de lucru. Daca ne uitam in perspectiva, moneda Euro si Uniunea Europeana sunt un mare succes” a conchis Mobius.
 
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close