Antena 3 CNN Economic Biz News Business 150 de euro. Atât va trebui să plătim pentru o poliţă eficientă de asigurare a locuinţei

150 de euro. Atât va trebui să plătim pentru o poliţă eficientă de asigurare a locuinţei

150 de euro. Atât va trebui să plătim pentru o poliţă eficientă de asigurare a locuinţei
29 Sep 2008   •   11:41

Au trecut mai bine de 30 de ani de la cutremurul din 1977, iar recurenţa unui astfel de cataclism este de 25-30 de ani. Aceste date sunt înfricoşătoare, mai ales în condiţiile în care pagubele unui astfel de dezastru ar putea ajunge la 5 miliarde de euro, iar suma care ar putea fi acoperită de asigurarea obligatorie este una infimă, de 121 milioane de euro în primul an.

În dorinţa de a face această asigurare accesibilă, Guvernul nu a luat în calcul preţul real al unei locuinţe . Rezultatul? O asigurare ineficientă. Asigurarea obligatorie nu valorează mai nimic dacă, în paralel, nu se încheie şi o poliţă de asigurare facultativă. În aceste condiţii, costul eficient al unei poliţe de asigurare a locuinţei ar putea ajunge la 150 de euro.

Previziunea rămâne valabilă şi dacă evenimentul s-ar întâmpla în primii 5 ani de la implementarea sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor. Suma adunată la fondul locativ pentru asigurări nu ar acoperi decât daunele a 6000 de case, la o valoare de 20.000 de euro. Dar, să nu uităm că cea mai ieftină garsoanieră costă 30.000 de euro într-un oraş de provincie.

Gheorghe Grad, director general al SRBA Broker de Asigurare Reasigurare, a făcut un simplu calcul: ?Avem o populatie de 22 de milioane de romani, media de persoane într-o familie la noi este de trei persoane. Asta înseamnă că avem şapte milioane de case care vor plăti asigurarea, mai adaugăm şi sedii de firme şi alte imobile, se va ajunge la, să spunem, 7,5 milioane plătitori. Pe aceştia îi înmulţim cu o medie de 19 euro per asigurare şi vom avea 142,5 milioane de euro. Din aceşti bani vom scădea comisionul asiguratorilor de 15% şi în primul an vom avea o sumă adunată din asigurarea obligatorie de 121 milioane de euro. Suma aceasta, daca o împărţim la 20.000 de euro cât ar fi despăgubirea, va acoperi 6.050 de case. În 1977 cred că au fost distruse de cutremur vreo 17.000 ? 20.000 de imobile?. Începutul anului 2008 a fost momentul în care Varujan Vosganian a declarat că un cutremur de magnitudinea celui din 1977 ar produce pagube de cinci miliarde de euro.

Experţii din domeniu consideră ineficientă asigurarea obligatorie. Doina Epure, secretar general în cadrul Unita Vienna Insurance Group, consideră că suma acoperită de asigurarea obligatorie este mult prea mică, în condiţiile în care un apartament este de cinci ori mai scump decât suma de 20.000 de euro pe care o acoperă asigurarea obligatorie. ?Ca intenţie, această lege nu este rea?, a declarat pentru ?Gardianul? Constantin Năstase, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din Romania. Dar, intenţia nu va rezolva problemele oamenilor în cazul unei calamităţi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close