Antena 3 CNN Economic Biz News Business Euro?avertisment. România nu îndeplineşte decât un criteriu pentru adoptarea monedei unice

Euro?avertisment. România nu îndeplineşte decât un criteriu pentru adoptarea monedei unice

Euro?avertisment. România nu îndeplineşte decât un criteriu pentru adoptarea monedei unice
08 Mai 2008   •   09:00

Oficialii de la Bruxelles au publicat un raport de evaluare a gradului în care cele mai noi state membre ale Uniunii sunt pregătite să adopte moneda europeană. Iar Comisia Europeană avertizează că România îndeplineşte doar unul dintre criteriile necesare pentru a adera la euro.

România nu îndeplineşte criteriile legate de stabilitatea preţurilor, cursul de schimb şi condiţiile legate de convergenţa ratelor de schimb pe termen lung, se arată în raportul Comisiei. Celelalte criterii sunt legate de inflaţie şi deficitul bugetar. Singura condiţie îndeplinită de ţara noastră este cea referitoare la poziţia bugetară.

Pe de altă parte, Bulgaria, care a aderat la UE tot la 1 ianuarie 2007, îndeplineşte două criterii. Astfel, pe lângă condiţiile bugetare, ţara vecină stă mai bine şi în privinţa ratelor de schimb pe termen lung.

Inflaţia statelor care doresc să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflaţiei din cele mai perfomante trei state membre, atrag atenţia oficialii europeni. De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, în timp ce deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. În România însă, inflaţia medie din ultimele 12 luni a fost de 5,9%, cu mult peste valoarea de referinţă de 3,2%, notează raportul Comisiei Europene.

Raportul trage un semnal de alarmă şi în privinţa ritmului lent în care au crescut salariile in sectorul public faţă de cel privat. În ceea ce priveşte datoria publică a României, pentru acest an şi pentru anul viitor sunt anticipate uşoare creşteri. Aceasta în pofida faptului că datoria publică s-a redus de la 25% la 13% din PIB în ultimii 5 ani.

Autorităţile de la Bucureşti au ca obiectiv pentru adoptarea monedei europene anul 2014. Mai multi analişti economici s-au arătat sceptici în ceea ce priveşte îndeplinirea acestei ţinte. Inclusiv guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat recent că acest lucru s-ar putea să nu fie posibil în cazul în care inflaţia nu scade, gradual, până în 2009.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close