Antena 3 CNN Economic Biz News Business Prime fabuloase. Cât primeşte un director de pe Wall Street

Prime fabuloase. Cât primeşte un director de pe Wall Street

Prime fabuloase. Cât primeşte un director de pe Wall Street
19 Dec 2007   •   13:06

Angajaţii băncii americane de investiţii Goldman Sachs au încheiat încă un an de succes pentru companie. Gigantul de pe Wall Street a cheltuit peste 20,2 miliarde de dolari, anul acesta, pentru salarii şi bonusuri oferite angajaţilor. Suma este un record chiar şi pentru angajaţi, care au primit de această dată cu până la 23% mai mult faţă anul trecut. Cifrele au fost făcute publice marţi, când compania a comunicat rezultate foarte bune pe ultimele trei luni ale acestui an. Luând în calcul că banca americană are aproximativ 30.522 de angajaţi, fiecare angajat va primi, în medie, 661.400 de dolari.

Prin comparaţie, banca americană Lehman Brothers, care a raportat săptămâna trecută o scădere a profitului pe ultimele trei luni, a cheltuit 9,5 miliarde dolari în 2007 pentru bonusuri, mai mult cu aproximativ 10% faţă de anul trecut. În medie, celor 28.556 de angajaţi le-au revenit câte 332.600 de dolari.

În mod sigur, însă, aceste sume nu vor fi împărţite în mod egal tuturor angajaţilor. Aşa că este de aşteptat ca cele mai mari recompense să se ducă la managerii de top de pe Wall Street sau către directori executivi, un exemplu sigur fiind Lloyd Blankfein, CEO la Goldman Sachs.

Potrivit informaţiilor apărute în media, Blankfein a fost plătit anul acesta cu aproximativ 70 de milioane de dolari, depăşind suma cu care a fost recompensat în 2006 şi care a reprezentat un record printre directorii generali de pe Wall Street. Un purtător de cuvânt al băncii Goldman Sachs a negat însă aceste cifre, declarând că bordul companiei se va întâlni abia la finele acestei săptămâni pentru a stabili prima pentru Lloyd Blankfein.

Deşi e de aşteptat ca prima pe care o va primi să fie un şoc anul acesta, salariul său este încă o umbră faţă de cele ale managerilor de top ai fondurilor de investiţii. Unii dintre ei au câştigat mai mult de 1 miliard de dolari, anul trecut.

Analiştii prevăd însă în 2008 un an dificil pentru multe bănci, având în vedere criza creditelor ipotecare prin care trece piaţa bancară americană. Cu toate astea, companiile financiare vor da bonusuri mai mari cu până la 10% faţă de cele din anul trecut, potrivit previziunilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close