Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii trăiesc din datorii. Doar cei cu venituri mari şi vârstnicii pun bani deoparte

Românii trăiesc din datorii. Doar cei cu venituri mari şi vârstnicii pun bani deoparte

Românii trăiesc din datorii. Doar cei cu venituri mari şi vârstnicii pun bani deoparte
23 Iun 2008   •   20:23
Românii s-au obişnuit să trăiască pe datorie şi cheltuiesc aproape tot ce câştigă. În general, doar cei cu venituri foarte mari şi vârstnicii mai pun bani deoparte. Doar ruşii şi ucrainienii ne depăşesc la diferenţa dintre împrumuturi şi economii. Specialiştii spun că acest comportament e tipic pieţelor slab dezvoltate, aşa cum este România şi au două explicaţii principale.

De ce este economisirea aşa de mică? Pentru că venitul disponibil este atacat de taxe şi de inflaţie. Persoanele încă sunt în faza în care îşi cumpără bunuri, case maşini, televizoare.

Românii de mijloc preferă să cheltuiască banii care le rămân pe mici plăceri sau vacanţe.

Şi vârstnicii, chiar dacă sunt mai economi, nu sunt prea dornici să meargă la bancă. Intervine şi problema comisioanelor.

Băncile au pus, însă, ochii pe cei cu veniturii medii şi peste medie, pe care vor să îi cucerească cu oferte tot mai variate.Tot mai multe bănci renunţă la comisioanele de retragere şi oferă dobânzi care cresc în funcţie de perioada depozitului, cu până la 5 puncte procentuale peste nivelul actual al inflaţiei.

Totuşi, cei cu venituri mari şi foarte mari se îndreaptă şi spre alte variante, precum speculaţiile la bursă.

Vom mai trăi, însă, pe datorie. Cei mai mulţi români încearcă să-şi acopere lipsa puterii de cumpărare împrumutându-se de la bănci. Studiile arată că 70 la sută dintre români nu s-au împrumutat niciodată de la bănci.



Observator

×
Parteneri
El este Ilie, preotul care s-a stins fulgerător în Săptămâna Luminată
x close