Antena 3 CNN Economic Biz News Fondurile europene ? o nebuloasă pentru români

Fondurile europene ? o nebuloasă pentru români

Fondurile europene ? o nebuloasă pentru români
29 Ian 2007   •   21:10

Şefii instituţiilor publice din România ori nu ştiu cum să ajungă la fondurile europene, ori ştiu prea bine. Că doar nu degeaba a ajuns România pe locul 1 internaţional... la fraude cu fonduri europene. Problema este că în timp ce unii îşi umplu buzunarele, alţii îşi sărăcesc judeţele. În Botoşani, de exemplu, jumătate din directorii instituţiilor publice recunosc că nu au habar de cum pot obţine fonduri europene, ba chiar, la un sondaj s-a dovedit că nici măcar nu înţeleg terminologia de bază. Oftăm după banii europeni, dar suntem încă foarte departe de ei. Prefectul de Botoşani a decis să afle cum stau lucrurile la el în curte şi a lansat o întrebare printre directorii instituţiilor din judeţ.

Întrebarea este simplă: Cunoaşteţi noţiuni generale despre accesarea fondurilor europene în domeniul dumneavoastră de activitate? Iar răspunsul a venit franc: Nu. Aceasta a fost mărturia a 15 din cei 30 de directori de instituţii publice întrebaţi. În mod normal toţi 15 ar fi trebuit demişi urgent pentru incompetenţă, căci sacii cu bani nu vin pur şi simplu la poartă, ci trebuie aduşi cu proiecte. Problema nu este numai la Botoşani, ci în toată ţara, căci majoritatea acestor posturi au fost împărţite pe algoritm politic, nu pe competenţe. Iar algoritmul este şi cel care îi protejează în funcţie. Cam jumătate dintre directorii intervievaţi au recunoscut că în ultimul an nici nu au încercat să măsoare performanţele judeţului. Este un mod impasibil de a recunoaşte că nici nu îi interesează subiectul, căci oricum nu le face nimeni nimic.

De altfel, oficialii europeni avertizaseră că fondurile europene nu vor regla singure problemele României. În următorii şapte ani, România ar putea primi peste 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile. Sau n-ar putea primi nimic. Pentru ca fondurile europene să fie folosite fără "şmecherii româneşti", cum spunea Tăriceanu la un moment dat, directori precum cei de la Botoşani vor pleca la specializări în diverse ţări europene. După ce vor depăşi faza de vacanţă la specializare în străinătate vor fi probabil schimbaţi, în baza aceluiaşi algoritm care se schimbă şi el cel mai târziu o dată la patru ani.

BizBazar

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close