Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii sistemului unitar de pensii

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii sistemului unitar de pensii

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii sistemului unitar de pensii
Sursa foto: Emil Boc
06 Oct 2009   •   10:12

Guvernul Boc 2 îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, a anunţat luni premierul Emil Boc. El a invocat necesitatea eliminării pensiilor privilegiate, simplificarea legislaţiei din domeniu şi adaptarea sa la cerinţele din UE.

Proiectul de lege propune o creştere a contribuţiei sociale, la 20,8% pentru angajator, şi la 10,5% pentru angajat, dar şi o creştere a numărului de contribuabili prin ridicarea pragului de pensionare.

Premierul a anunţat că prin noua lege a pensiilor vârsta de pensionare va fi crescută şi egalizată la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, până în 2030.
Până la acea dată, vârsta de pensionare şi stagiile complete de cotizare pentru femei vor creşte cu trei luni pe an, începând cu 2015. În prezent, vârsta medie de pensionare este de 63,8 ani pentru bărbaţi şi de 58,9 ani în cazul femeilor.

Aceeaşi măsură de reevaluare a vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor complete de cotizare va fi luată atât pentru sistemele militarizate (armata, poliţia, Serviciul Român de Informaţie, Serviciul de Informaţii Externe), prin majorarea graduală a vârstei standard de pensionare, până în 2025, de la 55 ani la 60 ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Se va realiza şi uniformizarea vârstelor standard de pensionare şi ale stagiilor complete de cotizare pentru judecători, procurori şi personalul auxiliar din instanţe judecătoreşti şi al parchetelor, dar şi pentru parlamentari, funcţionari publici parlamentari, funcţionari ai Curţii de Conturi şi membrii personalului diplomatic şi consular cu vârstele standard de pensionare aplicabile asiguraţilor actuali ai sistemului public de pensii, a mai arătat premierul Boc. În prezent, vârsta de pensionare a magistraţilor este de 68 ani, în timp ce vârsta medie de pensionare în sistemul public este de 63,5 ani în cazul bărbaţilor şi 57,5 ani în cazul femeilor.

Proiectul unitar de pensii mai prevede recalcularea pensiilor speciale în conformitate cu principiul contributivităţii şi integrarea lor în sistemul unitar de pensii, dar şi descurajarea pensionărilor anticipate prin impunerea unui sistem mai drastic de acordare a lor în condiţiile în care numărul acestora a ajuns la 900.000 în acest an.
"Un contribuabil susţine 1-2 pensionari. Avem o creştere frauduloasă a pensiilor de invaliditate de 50%, la 900.000 în 2009. Avem de-a face cu o triplare a numărului de pensionări anticipate. În 2009 avem 110.000 pensionări anticipate parţiale. Vârsta reală de pensionare este de 54 de ani, în comparatie cu 58 sau 63 cât este cea legală, din cauza grupelor de muncă, pensiilor de invaliditate, datorită pensiilor de urmaş, a vârstelor de pensionare mai reduse practicate de anumite sisteme de pensionare", a avertizat Emil Boc.

Primul-ministru a atras atenţia şi asupra diferenţei enorme existente între cea mai mică şi cea mai mare pensie. "Acum la pensii avem o situaţie gravă şi greu de acceptat. Cea mai mică pensie este de 350 de lei, pensia socială minimă, iar cea mai mare, în sistemul de pensii speciale, este de 35.000 de lei. Diferenţa este de 100 de ori", a subliniat Boc.

Ca atare, pensiile speciale vor fi integrate în sistemul public de pensii şi recalculate în funcţie de contribuţie, ceea ce va conduce la o reducere a acestora în termen de maximum şase luni, a apreciata premierul.

Actul normativ mai stipulează măsuri de descurajare a pensionării anticipate parţiale, iar în perioada cuprinsă între pensionarea anticipată parţială şi data împlinirii vârstei standard de pensionare nu va fi admis cumulul pensiei anticipate cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie.

Punctul de pensie va fi indexat anual în funcţie de inflaţia prognozată, în locul salariului mediu brut. Prin noul sistem, valoarea punctului de pensie va fi determinată prin aplicarea asupra valorii actuale a unui procent de creştere egal cu inflaţia prognozată pentru anul următor.

Ştire în curs de actualizare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc pensii
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close