Antena 3 CNN Economic Biz News Schimbarea RADICALĂ pe care o vor simţi toţi românii care vor să îşi ia o locuinţă prin Prima Casă

Schimbarea RADICALĂ pe care o vor simţi toţi românii care vor să îşi ia o locuinţă prin Prima Casă

Schimbarea RADICALĂ pe care o vor simţi toţi românii care vor să îşi ia o locuinţă prin Prima Casă
de O.P.    |    30 Aug 2013   •   07:29

Mulţi români îşi doresc să-şi cumpere o locuinţă prin noul program Prima Casă, dar sunt tot mai puţini cei care se vor mai încadra. Odată cu trecerea la creditarea în lei, în niciun oraş reşedinţă de judeţ, salariatul mediu nu îşi mai poate lua singur prin credit un apartament de două camere.

Sunt trei criterii importante după care băncile acordă un credit: valoarea imobilului, rata lunară şi nivelul veniturilor celui care îl solicită. Un apartament cu două camere de 50 de metri pătraţi poate fi cumpărat de o familie de două persoane care au venituri medii.

Odată cu trecerea pe creditarea în lei, băncile ar putea practica un grad mediu de îndatorare de 60% faţă de 50 % cât era pentru creditele în euro. Implicit însă, vor creste si ratele cu până la 25%.

La acest grad de îndatorare, doar familiile cu 2 persoane din 40 de oraşe ale ţării, cu excepţia orasului Oradea, îşi pot cumpăra un apartament cu 2 camere prin programul Prima Casa.

Cifrele arată că în niciun oraş reşedinţă de judeţ, o persoană singură, care are un salariu mediu, nu îşi poate lua un credit în lei pentru a achizitiona un apartament. Dacă ar mai fi existat varianta programului Prima Casa în moneda euro situaţia era alta. Acelasi salariat şi+ar fi putut lua aceeaşi locuinţă în 15 oraşe din ţara.

Cu toate acestea, Prima Casă în lei rămâne cea mai atractivă variantă pentru persoanele cu venituri medii.

×
Subiecte în articol: prima casa
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close