Antena 3 CNN Economic Biz News UE vrea să aprobe bugetele naţionale

UE vrea să aprobe bugetele naţionale

UE vrea să aprobe bugetele naţionale
Sursa foto: comisia europeana
13 Mai 2010   •   17:14

Europa a anunţat planuri radicale, miercuri, de a pre-aproba bugetele statelor membre începând cu anul viitor, ceea ce a stârnit reacţii diferite în puterile europene Germania şi Franţa.


Ideea este parte a efortului post-recesiune de guvernare economică pan-europeană, menită a stăpâni datoriile galopante ale statelor ce ameninţă stabilitatea financiară a regiunii şi redresarea economică.

Pe lângă analizarea bugetelor, Comisia Europeană doreşte să poată sancţiona statele ce încalcă în mod repetat limitele stricte privind deficitul şi datoriile, inclusiv prin îngheţarea subvenţiilor UE.
Viitoarele ajutoare UE ar trebui să devină "condiţionate" de disciplina bugetară riguroasă, crede şeful Comisiei, Jose Manuel Barroso .
De asemenea, capitalele naţionale ar putea să fie obligate să economisească bani pentru zile negre. În plus se doreşte crearea unui fond permanent de criză.

Cu toate acestea, cele mai multe semne de întrebare le-a ridicat apelul ca birocraţii de la Bruxelles să efectueze inspecţii bugetare "sincronizate" pentru toate statele UE, nu doar din zona euro.
"O analiză timpurie a politicilor fiscale ar ajuta la stabilirea poziţiei fiscale a UE şi a zonei euro," se aprecia.
Cancelarul german Angela Merkel declara că bugetele "oricum nu sunt un secret,"subliniind că Bruxelles poate crea de pe acum o opinie despre ce vor înainta guvernele în timpul dezbaterilor bugetare.
Ea adăuga că nu este un lucru rău a se permite comisiei să comenteze. Adjunctul său, ministrul de Externe Guido Westerwelle declara anterior că dreptul de a stabili bugete de către parlamentele naţionale reprezintă "nucleul suveranităţii de stat."
În Franţa, ministrul de finanţe Christine Lagarde declara că ar fi ?util? un schimb de documente cu partenerii, deşi poziţia guvernului a fost subliniată clar: "parlamentul adoptă bugetul naţional."
În timp ce premierul suedez Fredrik Reinfeldt crede că "nu este cinstit să fim trataţi în aceeaşi manieră " ca cei care au încălcat regulile.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close