Antena 3 CNN Economic Cafeaua servită la restaurant a devenit un lux. Preţuri uriaşe în Bucureşti

Cafeaua servită la restaurant a devenit un lux. Preţuri uriaşe în Bucureşti

O ceașca de cafea servită la restaurant a devenit un lux pentru tot mai mulți români. Deşi creşterea preţurilor pentru cafea a încetinit în general în Uniunea Europeană, țara noastră se afla printre statele cu cele mai mari scumpiri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2024   •   09:15

Creşterea preţurilor la cafea a încetinit în general în Uniunea Europeană, dar România se află printre ţările cu cele mai mari scumpiri. În 15 ţări din UE, preţurile au fost mai mari în martie 2024 decât în martie 2023, conform Eurostat.

În România creşterea de preţ este de aproximativ 7%, în topul scumpirilor fiind întrecută doar de Croaţia, cu o creştere de preţ de 7,4%.

În ţări precum Finlanda sau Lituania cafeaua s-a ieftinit, cu mai mult de 15 procente.

Scăderi de preţ sunt şi în Danemarca, Cehia sau Suedia.

România are printre cele mai mari creşteri de preţ pentru cafea

Românii plătesc aşadar mai mult pentru cafea. În Bucureşti, de exemplu, ne costă o cafea de tip espresso, la restaurant, aproximativ 15 lei. Un cappuccino este, în medie, 20 de lei. Cei care obişnuiesc să cumpere cafea la pachet, to go, plătesc între 8 şi 20 de lei pentru cafea, în funcţie de preferinţe.

Luând în considerare un preţ mediu de 12 lei pentru cafeaua la pachet, cei care cumpără zilnic, de luni până vineri, câte o băutura de acest tip ajung la un total lunar de 240 de lei.

Potrivit unui studiu particular, 5 din 10 respondenti spun că beau mai multe cafele pe zi, media fiind de 2,7 cafele.

×
Subiecte în articol: cafea pret scumpiri România București
Parteneri
Atac la ambasada Israelului din Bucureşti
x close