Antena 3 CNN Economic Când află românii câți bani vor primi din septembrie, după recalculare! Anunțul Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu

Când află românii câți bani vor primi din septembrie, după recalculare! Anunțul Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu

Românii așteaptă cu sufletul la gură recalcularea pensiilor. Aceștia speră că promisiunile guvernanților sunt adevărate, iar veniturile lor vor crește substanțial începând din luna septembrie.

de Laura Dinu    |    08 Feb 2024   •   09:57

Pensionarii români nu mai au răbdare să afle câți bani vor primi după recalcularea pensiilor promisă de Guvern. Aceștia așteaptă să afle sumele de care se vor bucura începând cu luna septembrie, după recalculare. 

Însă vestea bună este că recalcularea este aproape gata, și foarte curând aceștia vor primi deciziile de recalculare. 

„Suntem pregătiți. Am lucrat in paralel. Pe de o parte, împreună cu colegii de la casele de pensii, procesul de recalculare se apropie de finalizare, avem peste 95% recalculate. Au mai rămas cazurile mai grele. Finalizăm și normele, vom fi gata la termen. Normele sunt cel puțin la fel de importante precum legea în sine”, susține ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit RomâniaTV.

”În sensul general al legii, aducem echitate în sistemul de pensii, astfel încât, pe orice lege te-ai pensionat, pentru contribuție egală să ai plată egală. Am constatat că trebuie să fim atenți la aspecte indicate de CCR, avem și alte legi care fac referire la pensii, cum ar fi Codul Muncii, dar ne vom încadra în termenul care este până la 4 martie.

Casa Națională de Pensii are contract cu o firma de software cu care lucrează deja, iar după ce se vine cu legea și normele se poate construi softul, apoi instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii”, a adăugat Simona Bucura Oprescu.

Deciziile de recalculare vin până la sfârșitul lunii august

Ministrul Muncii a explicat și la Antena 3 CNN că recalcularea pensiilor va fi făcută pentru toți românii, iar pensionarii nu vor fi puşi pe drumuri. Mai mult decât atât, Simona Bucura Oprescu a explicat că românii vor afla câți bani vor primi în plus la pensie în luna august, când vor primi deciziile cu pensiile recalculate. 

"Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor - septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcţia de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor şi insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dânşilor va fi recalculată. Da, dragii noştri! Fiecare pensie va fi recalculată.

Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid.

După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 - reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate”, a afirmat Ministrul Muncii la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close