Antena 3 CNN Economic Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea să modifice legea pensiilor, abia intrată în vigoare

Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea să modifice legea pensiilor, abia intrată în vigoare

Peste 150.000 de români ar putea avea pensiile dublate, după ce un proiect de lege depus deja la Senat propune modificarea legii pensiilor, abia intrată în vigoare.

Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea să modifice legea pensiilor, abia intrată în vigoare
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    02 Mai 2024   •   14:00

De această dată, schimbările care ar urma să se facă la legea pensiilor îi vizează pe românii cei mai defavorizați dintre beneficiarii sistemului public de pensii. 

Conform documentului, pensiile pe care această categorie de români le vor încasa ar putea fi de aproape două ori mai mari decât în momentul de față.

Propunerea legislativă depusă recent vizează schimbarea prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, în sensul majorării punctajului acordat acestor români pentru fiecare an muncit, de la 0,57255 puncte la un punct de pensie.

"Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct", se arată în propunerea legislativă.

Noua modificare propusă la legea pensiilor se justifică prin faptul că diferențele existente între pensiile încasate de foștii agricultori - pentru că de ei este vorba - și cele ale celorlalte categorii de pensionari sunt o formă de discriminare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Nu se poate vorbi despre echitate într-un regim democratic atunci când există o discrepanţă atât de mare între pensii", se arată în expunerea de motive.

Cel de-al doilea argument invocat este acela că "foştii lucrători din agricultură trăiesc cu pensii (...) reduse, care nu le asigură un trai decent după o activitate profesională îndelungată. 

Astfel, aceştia se regăsesc adeseori în dificultăţi economice atunci când vine vorba de procurarea medicamentelor, a alimentelor şi plata serviciilor necesare traiului", mai scrie în expunerea de motive depusă la Senat.

Dacă acest proiectul de lege va fi adoptat, de noile modificări vor beneficia un număr de aproximativ 150.000 de pensionari care au lucrat în domeniul agricol.

În propunerea de modificare a legii pensiilor se vorbeşte şi despre efortul bugetar aferent unor astfel de măriri.

"Această creştere nu va împovăra excesiv sarcina statului şi aplicarea bugetului. 

Trendul statistic arată faptul că această categorie este în scădere. Aceste persoane reprezintă o categorie uitată, ce are nevoie de sprijin social. 

Este însă puţin probabil ca aceasta să se perpetueze în generaţiile viitoare şi să creeze o problemă bugetară pe termen lung".

În prezent, numărul pensionarilor din agricultură este de aproape trei ori mai mic decât în anul 2015, când numărul acestora era de aproape 465.000, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie votat de Parlament, promulgat de preşedinte și publicat în Monitorul Oficial.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Punctele de stabilitate sau puncte bonus, prevăzute în noua lege a pensiilor

Conform noii legi, cei care lucrează în condiţii deosebite sau condiţii speciale, beneficiază de un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite. 

Vechea lege prevedea majorarea punctajelor lunare realizate în acele perioade, majorare de 25% sau 50%, în funcţie de grupă. 

Diferenţa de calcul între cele două legi poate genera chiar şi 7 puncte în defavoarea pensionarului/asiguratului care a lucrat în condiții speciale, deci o pensie mai mică. 

Locurile de muncă în condiții deosebite sau speciale sunt considerate a fi cele care pot conduce în timp la îmbolnăviri profesionale.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;

- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close