Antena 3 CNN Economic Categoriile de pensionari care vor fi afectate de noua lege. Dumitru Costin, BNS: "Ei vor avea pensii mai mici"

Categoriile de pensionari care vor fi afectate de noua lege. Dumitru Costin, BNS: "Ei vor avea pensii mai mici"

Ioana Ciobanu
5 minute de citit Publicat la 20:00 28 Mar 2024 Modificat la 22:28 28 Mar 2024

Mai exact, pensiile celor care muncesc în condiţii grele ar putea fi mai mici, iar asta din cauza noii formule de calcul.

Noua lege a pensiilor vine cu multe schimbări, iar una dintre schimbările cele mai importante este legată de persoanele care lucrează în condiții speciale de muncă, în condiții deosebite de muncă.

"În primul rând există acest mecanism de puncte pentru condiții speciale de muncă. Aici discutăm de niște tipologii de activități care necesită sau presupun asumarea unor riscuri profesionale care impactează direct asupra sănătății. 

Legea veche avea un tip de bonusuri pentru condițiile speciale. 

Legea nouă vine cu un alt tip de bonusuri, mai mic. 

Ideea din noua lege este aceea de a descuraja existența în economia unei țări, cum e cazul României, a locurilor de muncă în condiții speciale și cumva de a pune presiune pe angajator să investească în condițiile de muncă. 

Dar mai vine cu încă un lucru. Ei au zis introducem chestia asta nouă și venim cu încă o chestie nouă, și anume un gen de puncte de stabilitate care se acordă, însă, după 25 de ani de vechime în muncă.

Aici au venit cu un principiu care spune - cu cât stai mai mult în piața muncii, cu cât muncești mai mult, cu atâta ai șansa ca la pensie să primești mai mult, pentru că îți introducem aceste puncte de stabilitate.

Dacă ai depășit 25 de ani de muncă, pe fiecare an primești un bonus pentru activitate în piața muncii.

Însă, combinate cele două, pentru anumite locuri de muncă dau cu minus. Și aici mă refer în principal la locurile de muncă din zona activităților cu riscuri individuale uriașe. 

Mă refer la Compania națională de la Cernavodă, nucleara de la Cernavodă, exact în zona nucleară Cernavodă, Institutul de Reactori Nucleari Electrici (IRNE) de la Colibaşi și în ultimul rând Feldioara, Brașov. 

Deci salariaţii de la toate acestea trei vor fi afectați în mod direct, vor avea pensii mai mici.

Dacă mă întrebați cu cât vor fi mai mici, aici apar alte variabile care țin de faptul că fiecare a avut un alt salariu, fiecare a lucrat mai mult sau mai puțini ani. 

De ce apare acest impact negativ pe pensiile lor? 

Pentru că acest mecanism de stabilitate, repet, se acordă după 25 de ani, iar conform mecanismului din legea de pensionare în condiții speciale, oamenii aceștia nu pot lucra mai mult de 20 de ani.

Deci ei niciodată nu vor atinge acest prag prin care să primească și bonusurile", a spus președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, joi, la Antena 3 CNN.

Noua lege a pensiilor aduce noi riscuri pentru cei care urmează să iasă la pensie, avertizează sindicaliştii. 

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Conform noii legi, cei care lucrează în condiţii deosebite sau condiţii speciale, beneficiază de un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite. 

Vechea lege prevedea majorarea punctajelor lunare realizate în acele perioade, majorare de 25% sau 50%, în funcţie de grupă. 

Diferenţa de calcul între cele două legi poate genera chiar şi 7 puncte în defavoarea pensionarului/asiguratului care a lucrat în condiții speciale, deci o pensie mai mică. 

Locurile de muncă în condiții deosebite sau speciale sunt considerate a fi cele care pot conduce în timp la îmbolnăviri profesionale.

Punctele de stabilitate sau puncte bonus, prevăzute în noua lege a pensiilor

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;

- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

×
Parteneri
x close