Antena 3 CNN Economic Companii Enel Energie și Enel Energie Muntenia, amendate cu 400.000 de lei după facturile uriaşe

Enel Energie și Enel Energie Muntenia, amendate cu 400.000 de lei după facturile uriaşe

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat societățile Enel Energie și Enel Energie Muntenia cu câte 200.000 de lei fiecare, după controalele efectuate asupra modului de factuare a gazelor naturale.

Enel Energie și Enel Energie Muntenia, amendate cu 400.000 de lei după facturile uriaşe
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Pavlo Gonchar
de Georgiana Adam    |    17 Ian 2022   •   14:22

În urma verificărilor efectuate, ANRE a constatat că societățile Enel Energie și Enel Energie Muntenia au emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conținând schema de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

În ceea ce privește domeniul gazelor naturale, societățile Enel Energie și Enel Energie Muntenia nu au emis facturi clienților beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021.

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru restabilirea legalităţii în sensul facturării consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 și aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

Pe măsură ce vor fi finalizate și celelalte acțiuni de control având ca tematică aplicarea schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, concluziile și eventualele sancțiuni și măsuri aplicate vor fi făcute publice.

Clienții finali care au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuție pentru clarificări, acesta având obligația transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real. 

În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată.

Ce trebuie să facă românii cu facturi uriașe la gaze și lumină. Ministrul Economiei: "Vor fi sute de mii de solicitări"

Reacția Enel după amenda primită de la ANRE

Clienții Enel Energie și Enel Energie Muntenia beneficiază, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, de compensații și de plafonarea prețurilor atât la gazele naturale, cât și la energia electrică, în conformitate cu noile reglementări. Facturile aferente consumului de gaze naturale pentru luna noiembrie 2021 au fost emise pentru clienții persoane fizice, având corect implementată schema de compensare și pe cea de plafonare a prețurilor așa cum a fost stabilită prin legislația specifică. În mod similar se procedează pentru persoane juridice care au solicitat beneficiile aferente plafonării și exceptărilor. 

A fost un efort operational fără precedent din partea Enel Energie și Enel Energie Muntenia, generat de nevoia de modificare în regim de urgență a sistemelor informatice pentru implementarea schemei reglementate prin acte legislative succesive, ultimele fiind publicate în Monitorul Oficial din data de 18 decembrie 2021. De altfel, sanctionarea contravențională a Enel Energie și Enel Energie Muntenia a vizat strict emiterea cu întârziere a facturilor, nicidecum emiterea incorectă a acestora, întârzierea emiterii actelor normative generând această situație. 

Așadar, clienții persoane fizice au primit o singură factură, corectă, pentru intervalul de consum menționat, termenul de plată fiind cel agreat în contract, fără nicio altă modificare.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Enel amenda amenzi facturi
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close