Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 3 boli grave care se pot manifesta prin durere în piept

3 boli grave care se pot manifesta prin durere în piept

Durerea în piept este unul dintre cele mai des întâlnite simptome și unul care poate fi asociat cu diverse boli și afecțiuni, de la cele de natură cardiacă până atacuri de panică ori depresie.[4]

3 boli grave care se pot manifesta prin durere în piept
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2022   •   11:18

Unele dintre aceste boli sunt suficient de grave pentru a-ți pune viața în pericol, în special atunci când nu sunt diagnosticate și tratate la timp.

1. Angina pectorală instabilă 

Una dintre posibilele cauze ale durerii în piept este angina pectorală instabilă. Apare atunci când fluxul de sânge către inimă este restricționat, de cele mai multe ori ca urmare a depunerii de plăci de aterom (depozite de calciu, colesterol și alte substanțe) pe pereții arterelor coronare, acele vase de sânge care alimentează inima.

Durerea în piept apare brusc, fără vreun motiv aparent, și adesea se agravează repede, nu răspunde la tratamentul medicamentos și nu dispare nici după ce te odihnești. Mai poate fi acompaniată de scăderea tensiunii arteriale sau dificultăți de respirație. 

Este considerată o urgență medicală și necesită tratament imediat deoarece poate prevesti un infarct miocardic. Există mai multe teste și proceduri de diagnostic pentru angina pectorală care se pot efectua și multiple metode de tratament la care se poate apela, dar este foarte important să soliciți ajutor medical de urgență dacă observi apariția unor simptome precum cele descrise mai sus.[3]

2. Disecția de aortă 

Disecția de aortă este o afecțiune adesea fatală, ce presupune ruperea stratului interior al aortei, cea mai mare arteră a corpului, și diagnosticată mai des în rândul bărbaților. Cea mai frecventă cauză a disecției de aortă este deteriorarea peretelui aortic ca urmare a afectării acestuia de hipertensiunea arterială. 

Unul dintre simptomele sale este durerea bruscă, intensă, descrisă adesea ca o senzație de sfâșiere”, care se resimte în piept, de multe ori și în spate, între omoplați. Pe măsură ce disecția avansează de-a lungul aortei, mai pot apărea dureri abdominale sau lombare.

Complicațiile disecției de aortă sunt severe și includ accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, insuficiența renală, leziuni ale nervilor și/sau ale măduvei spinării, tamponada cardiacă și insuficiența cardiacă. 

Aproximativ 20% dintre persoanele cu disecție de aortă mor înainte de a ajunge la spital. Ca și în cazul de mai sus, este foarte important să se intervină cât mai repede pentru tratarea sa.[1]

3. Embolia pulmonară 

Embolia pulmonară reprezintă blocarea uneia dintre arterele pulmonare și, de obicei, se produce atunci când unul sau mai multe cheaguri de sânge formate la nivelul venelor profunde ale picioarelor se desprind și migrează până la nivelul plămânilor. 

Simptomele sale pot varia în funcție de dimensiunea cheagurilor și de alți factori, dar printre ele se numără și durerea în piept, aceasta manifestându-se în special atunci când inspiri adânc, tușești sau te apleci. Embolia pulmonară se mai poate manifesta prin dificultăți de respirație, tuse cu sânge, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, amețeli, transpirație excesivă, febră, durere la nivelul gambei și/sau umflarea sa și cianoză. 

Aproximativ o treime dintre persoanele cu embolie pulmonară nu supraviețuiesc dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. De asemenea, poate duce la hipertensiune pulmonară, o afecțiune caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale în plămâni și în partea dreaptă a inimii.[2]

Durerea în piept este un simptom des întâlnit, asociat adesea cu o problemă de natură cardiacă, dar care poate avea și alte cauze. Chiar dacă nu întotdeauna indică existența unei probleme de sănătate grave, nu este un simptom ce ar trebui ignorat, ci, dimpotrivă, unul ce poate fi considerat un semn că este timpul pentru o vizită la un specialist. Multe boli și afecțiuni, inclusiv cele menționate mai sus, pot fi fatale dacă nu sunt depistate la timp. Atunci când se intervine prompt, prognosticul este mult mai bun. 

Bibliografie: 

  1. Farber, Mark A, and Federico E Parodi. „Aortic Dissection.” MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 6 June 2022, www.msdmanuals.com/home/heart-and-blood-vessel-disorders/aneurysms-and-aortic-dissection/aortic-dissection. Accessed 13 Nov. 2022.
  2. „Pulmonary Embolism - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/symptoms-causes/syc-20354647#:~:text=Pulmonary%20embolism%20(PE)%20occurs%20when,deep%20vein%20thrombosis%20(DVT).. Accessed 13 Nov. 2022.
  3. „Unstable Angina: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2014, medlineplus.gov/ency/article/000201.htm. Accessed 13 Nov. 2022.
  4. „Chest pain (Beyond the Basics)” Uptodate.com, 2022, www.uptodate.com/contents/chest-pain-beyond-the-basics. Accessed 13 Nov. 2022.
×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Netanyahu a convocat Cabinetul de Război, după atacurile Hezbollah
x close