Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 5 investigații recomandate nou-născuților sănătoși

5 investigații recomandate nou-născuților sănătoși

Orice nou-născut are nevoie de câteva investigații în primele zile de viață. E cel mai bun mod să te asiguri că micuțul este bine.

5 investigații recomandate nou-născuților sănătoși
de Georgiana Adam    |    15 Dec 2023   •   15:58

Majoritatea bebelușilor sunt sănătoși și se va dovedi că nu au nicio afecțiune. În cazul altora însă, testele pot dezvălui o problemă de sănătate, iar detectarea acesteia din timp poate preveni unele complicații și chiar decesul în cazul celor mici. Iată ce investigații să faci ca să scapi de aceste griji.

Există câteva investigații simple și ușoare recomandate nou-născuților, cu beneficii considerabile pentru sănătatea lor. Screeningul în cazul nou-născuților ajută la depistarea timpurie a unor afecțiuni grave, cum sunt bolile genetice rare și afecțiunile metabolice. Cu cât sunt descoperite mai rapid și tratate din timp, cu atât mai bine.

Așadar, îngrijirea corespunzătoare a copilului sănătos, născut la termen, presupune, pe lângă consultații pediatrice la nevoie, și următoarele:

Examenul clinic efectuat de către neonatolog - Acesta este primul medic cu care bebelușul intră în contact, la maternitate. La scurt timp după venirea pe lume, starea lui va fi evaluată de medicul neonatolog, care decide dacă există riscuri în ceea ce-l privește pe cel mic. Dacă este cazul, nou-născutul va primi asistență medicală diferențiată.

Screeningul metabolic pentru nou-născuți se realizează printr-un test de sânge. Acest lucru presupune recoltarea unei mici probe de sânge de la bebeluș pentru a verifica afecțiuni rare, dar grave. Sângele este prelevat din talpa copilului. Vor fi testate boli înnăscute de metabolism, inclusiv hipotiroidia congenitală, defectele de metabolizare ale aminoacizilor, defectele de metabolizare ale acizilor grași, fenilcetonuria și citrulinemia.

Testul de auz - Testul auditiv pentru nou-născuți se realizează la scurt timp după nașterea bebelușului. Acesta se face cu ajutorul unor căști mici și a unui software special. Medicii vor verifica modul în care bebelușul reacționează la sunete, pentru a se asigura că are un auz normal, potrivit MSD Manual.

Screeningul cardiac - Acest test identifică afecțiuni cardiace cunoscute sub denumirea de defecte cardiace congenitale critice. Un test simplu utilizează o metodă cunoscută sub numele de oximetrie de puls pentru a verifica nivelul de oxigen din sângele bebelușului. De asemenea, o ecografie cardiacă în cazul nou-născutului poate depista malformații ale inimii.

Controlul la două săptămâni și la o lună de la naștere - Medicul neonatolog sau pediatrul va urmări greutatea micuțului, creșterea în lungime și cea a perimetrului cranian. Se va verifica și corpul bebelușului, inclusiv zona buricului - pentru a se asigura că nu există nicio infecție. În cadrul vizitei de o lună, medicul îi va verifica și fontanela. De asemenea, se recomandă efectuarea unei ecografii de șold pentru a detecta o eventuală displazie de șold. Următoarele vizite la medic cu sugarul vor fi  la două luni, la patru luni, la șase luni și la 12 luni de la naștere.

Primul an din viața copilului este important, întrucât el se adaptează la un nou mediu înconjurător, astfel că vizitele la medicul pediatru sunt esențiale. În felul acesta se poate urmări creșterea armonioasă și sănătoasă a sugarului.    

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close