Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ai fost concediat? Află de la un avocat de Dreptul muncii din Timișoara cum poți contesta decizia

Ai fost concediat? Află de la un avocat de Dreptul muncii din Timișoara cum poți contesta decizia

Pierderea locului de muncă poate să creeze dificultăți considerabile pentru orice persoană. Din punct de vedere financiar, situația devine complicată până în momentul în care se găsește un job care să ofere cel puțin același nivel salarial, ceea nu reprezintă deloc o sarcină ușoară.

Ai fost concediat? Află de la un avocat de Dreptul muncii din Timișoara cum poți contesta decizia
de Georgiana Adam    |    09 Oct 2023   •   13:34

Din punct de vedere moral, sunt afectate încrederea în sine și chiar abilitățile sociale, din cauza dificultății de a-ți asuma statutul de șomer.

Însă un angajat nu trebuie să accepte în mod automat orice decizie a patronilor. În anumite condiții, care pot fi prezentate detaliat de un avocat Dreptul muncii Timisoara, este posibilă, cu reale șanse de succes, contestarea deciziei de concediere.

Condițiile în care este interzisă concedierea

Conform Codului Muncii, concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului. Ea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana acestuia.

Legea îi protejează pe salariați de această măsură și, cu ajutorul unui avocat de Dreptul muncii din Timișoara, poți să verifici dacă nu cumva ea a fost luată în condiții ce pot fi contestate.

Mai precis, se prevede că este interzisă concedierea salariaţilor pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală. De asemenea, nu poate fi dispusă încetarea contractului de muncă pentru exercitarea, în condiţiile legii, a dreptului la grevă şi a drepturilor sindicale.

Textul legislativ enumeră situațiile în care nu poate fi dispusă concedierea, de exemplu pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani. Interdicția vizează și durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Nu poți fi concediat nici pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, pe durata efectuării concediului de odihnă sau a incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical.

Interdicții ce îți pot fi explicate de un avocat de Dreptul muncii din Timișoara vizează și durata suspendării activităţii ca urmare a instituirii carantinei, perioada în care femeia salariată este gravidă sau durata efectuării concediului de maternitate.

Cum se realizează contestarea deciziei?

Dacă drepturile tale au fost încălcate, un avocat de Dreptul muncii din Timișoara te va ajuta să contești decizia de încetare a contractului de muncă.

Contestarea trebuie să conțină toate elementele unei cereri de chemare în judecată, și anume: numele și prenumele angajatului, domiciliul sau reședința, codul numeric personal, numărul de telefon, adresa de e-mail, contul bancar, denumirea angajatorului și sediul acestuia, numărul de înregistrare la Registrul Comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice, precum și numele și prenumele celui care reprezintă salariatul în proces.

În cazul reprezentării printr-un avocat de Dreptul muncii din Timișoara sau din orice altă localitate, trebuie trecute numele și prenumele acestuia, precum și sediul său profesional.

În plus, contestarea trebuie să conțină și obiectul cererii de chemare în judecată, adică anularea deciziei de concediere și, dacă este cazul, plata unor despăgubiri bănești, reintegrarea, plata daunelor morale și a cheltuielilor de judecată.

Trebuie menționate toate motivele de fapt și de drept ale contestației, care să se refere la nelegalitatea și netemeinicia deciziei, precum și orice probe care să poată fi folosite în cadrul procesului, precum înscrisuri sau martori care pot fi citați.

Dacă te consideri nedreptățit, apelează la un avocat de Dreptul muncii din Timișoara și vei avea șansa de a-ți păstra locul de muncă și de a te proteja de orice abuzuri ale angajatorului!

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close