Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Armurariu: Remediu natural pentru ficat sănătos

Armurariu: Remediu natural pentru ficat sănătos

Armurariu, cunoscut pe scară largă sub denumirea populară „ciulinul de lapte” are o serie de beneficii pentru organism şi, în mod special, pentru ficat.

Armurariu: Remediu natural pentru ficat sănătos
de Georgiana Adam    |    28 Mar 2024   •   09:58

Acestei plante i-au fost descoperite proprietăţile medicinale cu mai mult de 2000 de ani în urmă, iar azi beneficiile sale pentru sănătatea umană sunt susţinute prin studii ştiinţifice.

Ce beneficii are armurariu pentru ficat?

Una dintre cele mai importante proprietăţi pe care le are armurariul constă în faptul că ajută la îmbunătăţirea funcţiei hepatice. Ca urmare a studiilor ştiinţifice care au avut această plantă subiect, azi este o certitudine că extractul de armurariu protejează şi regenerează ficatul, ajutând inclusiv în  cazurile de intoxicare cu toxine sau alcool. Aceste beneficii ale armurariului se datorează conţinutului mare de silimarină, un flavonoid care se extrage din seminţele şi rădăcina plantei.

Armurariu: remediu natural în tratamentul hepatoprotector

Extractul de armurariu este utilizat ca remediu natural pentru numeroase afecţiuni ale ficatului:

  1. hepatită;
  2. ficat gras;
  3. digestie grea şi greutate abdominală;
  4. ciroză sau alte leziuni hepatice cauzate de consumul de cantităţi mari de alcool;
  5. intoxicaţii.

Chiar şi în condiţiile în care beneficiile armurariului pentru sănătatea ficatului se cunosc, recomandarea specialiştilor este ca utilizarea sa ca tratament adjuvant să se facă la recomandarea medicului curant, deoarece are și contraindicații.

Beneficiile silimarinei standardizate extrasă din planta de armurariu

Rolul pe care îl are extractul de silimarină asupra sănătăţii ficatului a fost dovedit în perioada anilor `70, în Germania, acesta fiind un amestec de mai multe substanţe care se obţin din Silybum marianum. După ce standardizarea extractului de silimarină a fost definită, a fost introdusă în Farmacopeea Europeană.

În România se comercializează atât suplimente alimentare, cât şi medicamente cu silimarină, dar între cele două produse nu există asemănări în ceea ce priveşte eficiența şi siguranţa la administrare.

Extract uscat, rafinat şi standardizat din armurariu, silimarina standardizată are efecte pe cel puţin următoarele tipuri de celule din structura ficatului:

  1. hepatocite
  2. celule stelate
  3. celule endoteliale
  4. celule Kupffer

Deşi este recomandată în primul rând pentru că stabilizează membranele celulare, cercetări oarecum recente arată că silimarina standardizata are şi următoarele roluri:

  1. Antioxidant: despre silimarină se spune că este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi care pot să anihileze radicalii liberi care atacă celulele hepatice;
  2. Protector: silimarina protejează membrana celulară a hepatocitului;
  3. Antifibrotic: Când ficatul este afectat, unele celule, numite celule stelate, pot începe să se comporte diferit, transformându-se într-un tip de celulă care produce cicatrici în ficat. Silimarina împiedica acest proces, făcând ca mai puţine celule stelate să se transforme şi să creeze cicatrici;
  4. Regenerator: silimarina are, de asemenea, un rol important şi în ce priveşte regenerarea celulelor ficatului afectate de alcool sau droguri. Pe piaţa farmaceutică sunt comercializate medicamente care conţin extracte standardizate de silimarină, cu rezultate notabile în protejarea ficatulului de efectele substanţelor toxice şi în stimularea capacităţii regenerative a acestuia;
  5. Antiinflamator: acest rol al silimarinei se datorează capacităţii sale de a inhiba sinteza leucotrienelor.

Cât de important este să se prioriteze sănătatea ficatului

Prioritizarea sănătăţii ficatului este esenţială, deoarece acest organ vital al organismului uman are roluri fundamentale în  detoxifiere, metabolism şi susţinerea sistemului imunitar. Un ficat sănătos poate să elimine eficient toxine, să asigure metabolizarea nutrienţilor şi să intervină în reglarea majorităţii proceselor chimice din corp. Pe de altă parte, neglijarea sănătăţii ficatului presupune riscul de a se dezvolta afecţiuni hepatice, mai mult sau mai puţin grave.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close