Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Care pot fi cauzele durerilor de genunchi și cum să le tratezi

Care pot fi cauzele durerilor de genunchi și cum să le tratezi

Durerea de genunchi este, împreună cu durerea de spate, una dintre cele mai frecvent raportate probleme întâlnite în rândul populației tinere, cu numeroase cauze potențiale și un risc debilitant major.

Care pot fi cauzele durerilor de genunchi și cum să le tratezi
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2023   •   12:50

Din fericire, în majoritatea cazurilor există opțiuni de tratament care pot contribui la reducerea semnificativă a simptomelor și la îmbunătățirea mobilității articulației genunchiului. Câteva dintre acestea includ fizioterapia, injecțiile cu acid hialuronic sau injecțiile cu plasmă bogată în trombocite.

Ce afecțiuni pot cauza durerea de genunchi?

În cazul persoanelor tinere, în special al celor care practică activități fizice sau sportive, principala cauză a durerilor de genunchi o reprezintă leziunile sau suprasolicitarea articulațiilor. Pe termen scurt, suprasolicitarea poate provoca inflamații și dureri, iar pe termen lung poate duce la afecțiuni cronice ale genunchiului, cum ar fi tendinita, sindromul de suprapunere a bandei iliotibiale sau chiar gonartroza (artroza genunchiului).

De asemenea, modul în care sunt efectuate exercițiile fizice și poziția adoptată în timpul efectuării exercițiilor fizice pot constitui potențiali factori de risc pentru întinderea sau ruptura de ligament, una dintre cele mai comune cauze ale durerilor de genunchi. De exemplu, executarea bruscă a unui salt sau a unei răsuciri puternice a corpului, fără a fi pregătit corespunzător, poate exercita o presiune excesivă asupra ligamentelor, ceea ce determină întinderea sau chiar ruptura lor.

Opțiuni de tratament: acidul hialuronic

Acidul hialuronic, care este prezent în mod natural în lichidul sinovial, ajută la lubrifierea și amortizarea articulației. Injectarea de acid hialuronic în genunchi poate reduce durerea și inflamația, îmbunătățind mobilitatea și calitatea vieții pacientului. În general, se recomandă injectii cu acid hialuronic pentru genunchi persoanelor care suferă de artroză în forme avansate, la care cantitatea de lichid sinovial este redusă. Tratamentul prezintă riscuri minore și constituie o ultimă opțiune terapeutică non-chirurgicală.

Infiltratii în genunchi cu PRP (plasma bogată în trombocite)

Termenul de infiltratii genunchi PRP este utilizat pentru a descrie un tratament biologic ce presupune injectarea în genunchiul afectat de diverse patologii ortopedice a unei soluții de plasmă hipercocentrată, obținută din sângele pacientului. Procedura presupune colectarea de sânge venos de la pacient, prepararea să într-un dispozitiv special de centrifugare (pentru a obține o concentrație crescută de trombocite), urmată de injectarea în genunchi a preparatului obținut, pentru a stimula procesul de vindecare și de regenerare a țesutului.

Fizioterapie

Fizioterapia poate juca un rol important în tratarea durerii de genunchi și în recuperarea funcției articulației, în multiple patologii ortopedice, inclusiv în cazul tendinitei, osteoartritei, bursitei sau a leziunilor de ligament. Exercițiile de fizioterapie, efectuate doar la indicațiile medicului fizioterapeut, pot varia în funcție de cauza specifică a durerii și de nevoile individuale.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close