Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cât de util este un calculator CASCO

Cât de util este un calculator CASCO

Faptul că drumurile proaste și pline de gropi, alături de agresivitatea cu care se conduce pe șoselele României duce anual la un număr tot mai mare de accidente rutiere, este deja un lucru bine cunoscut.

Cât de util este un calculator CASCO
de Georgiana Adam    |    02 Aug 2021   •   11:42

Tocmai de aceea există o serie de măsuri de precauție impuse sau opționale, menite să ajute șoferii să-și recupereze daunele, adică polițele de asigurare.

De ce este utilă o asigurare auto

Fiecare posesor de autoturism poate încheia două tipuri de asigurari auto. Desigur, asta poate părea o corvoadă, drumuri pe la ghișee ori și mai multe hârtii de adunate în torpedou. Dar lucrurile pot fi cu mult simplificate dacă alegi varianta de asigurare online. Sau chiar dacă preferați varianta clasică, adică să rezolvați totul la un ghișeu fizic pentru că vă este în drum, puteți calcula valoarea poliței cu ajutorul unui calculator CASCO.

Prima, care poartă denumirea de RCA, este o asigurare obligatorie prin lege și este menită să-i protejeze pe ceilalți participanți la trafic. Adică, în cazul în care, din diverse motive, provocați un accident, șoferul accidentat are garanția ca își va recupera daunele.

Pe de altă parte, asigurarea CASCO nu este obligatorie prin lege, la fel ca multe alte tipuri de asigurări (de viață, de casă, de călătorie), etc. Acest aspect, împreună cu prețul care crește odată cu valoarea mașinii, îi determină pe mulți șoferi să renunțe la aceasta sau să amâne încheierea uneia. Dar asta presupune și asumare unui risc.

  • ,,Mie nu mi se poate întâmpla”

Acronimul CASCO provine din limba engleză, de la expreia „Casualty and Collision”. Adică se referă tocmai la accidentele sau coliziunile care pot apărea în orice moment, chiar dacă nici nu ați pornit la drum.

Da, din punct de vedere legal nu sunteți obligat să aveți o astfel de asigurare auto, însă nu uitați faptul că o faceți pentru propria siguranță.

Există, totuși, și situații când încheierea unei polițe de asigurare CASCO nu mai este o alegere personală. De exemplu, dacă ați achiziţionat un autoturism în leasing sau credit bancar. Există o mare posibilitate ca această asigurare să fie condiționată chiar de către creditor, cel puțin până când își recuperează banii.

Totul este doar la un click distanță când folosești un calculator CASCO

Dacă autoturismul dvs. suferă diverse anumite daune, societatea cu care ați încheiat asigurarea va acoperi cheltuielile pentru reparații în totalitate sau în mare măsură.

Plus că veți fi asigurat și în cazul unor evenimente asupra cărora nu aveți neapărat controlul, precum vandalismul, furtul, dezastrele naturale sau micile accidente cu fugă de la fața locului și cu autor neidentificat.

Altfel spus, asigurare de care veți profita în mod direct, dacă va fi cazul.

Cât costa o asigurare auto CASCO și cum o calculezi

Prețul unei asigurari CASCO, de multe ori este mai mare decât o poliță Rca, tocmai pentru că acoperă mai multe tipuri de daune, ce au o probabilitate mai mare de a se produce.

Prețul și valoarea ei totală de despăgubire diferă, în primul rând, în funcție de riscurile acoperite, tipul și vechimea autovehiculului. Dacă mașina este nouă, valoarea ei totală poartă denumirea de "valoarea de nou". Dar pe măsură ce este utilizată și iese din această sferă a noului, valorea îi scade. Aceasta este "valoarea de uzură" și se calculează conform cataloagelor fiecărui asigurator. Astfel se obține "valoarea reala" a vehiculului

dumneavoastră.

Dar mai sunt influențate și de frecvența cu care se utilizează mașina, rata de criminalitate din zona în care locuiți sau de frecvența accidentelor care se înregistrează în orașul dvs de domiciliu, vârsta și experiența pe care o aveți.

Așadar, un autoturism sport sau un autoturism folosit de obicei în zone cu risc ridicat de accidente va intra într-o categorie de risc mai mare. Ceea ce, în final, va crește prețul poliței de asigurare. Est important de menționat și faptul că șoferii care nu au antecedente, cu dosarul de daune curat, pot beneficia de reduceri substanțiale.

Totodată, suma de acoperire a daunelor valabilă în cazul unei asigurări de tip CASCO diferă mult și de la o companie la alta. Iar asta, la fel, influențează și suma lunară sau anuală pe care trebuie să o achitați.

Desigur, toate aceste informații puse în balanță, pot părea complicate, însă totul este mult mai simplu decât vă imaginați. Vă spuneam la început că procedurile de încheiere sau reînnoire a polițelor de asigurare se pot desfășura și online. Aveți la dispoziție un calculator CASCO, sub forma unui formular online. După ce veți introduce datele necesare, vă va spune cu exactitate cam ce sumă va trebui să achitați lunar pentru asigurare.

 

×
Parteneri
Schimbare radicală la cardul de sănătate. Anunţul Ministrului Digitalizării
x close