Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cauzele parodontozei: ce o declanșează

Cauzele parodontozei: ce o declanșează

Dinții sănătoși și un zâmbet strălucitor sunt esențiale pentru o bună sănătate orală, dar uneori, probleme precum parodontoza pot pune aceste lucruri în pericol.

Cauzele parodontozei: ce o declanșează
Sursa foto: Lifedentalspa.ro
de Georgiana Adam    |    13 Dec 2023   •   11:51

Aceasta afecțiune, cunoscută și sub numele de boală parodontală, poate avea consecințe grave asupra sănătății dentare, ducând la pierderea dinților și deteriorarea gingiilor. Din fericire, există o serie de factori care pot fi evitati pentru a preveni declanșarea parodontozei și a păstra sănătatea orală optimă. În acest articol vom explora cauzele parodontozei, ce o declanșează și cele mai bune metode de prevenire a acestei afecțiuni.

Placa bacteriană

Una dintre cauzele parodontozei este inflamația gingiilor, cunoscută și sub denumirea de gingivită, care la randul sau este cauzata de placa bacteriană. Acest loc este un biofilm oral format din bacterii care se adună pe suprafața dinților.

Dacă igiena orală este insuficientă, bacteriile din placă bacteriană se pot înmulți rapid. Chiar dacă majoritatea acestor bacterii sunt inofensive pentru sănătatea oamenilor, unele tipuri pot promova dezvoltarea parodontozei și chiar provoca infecții grave.

Pentru a preveni aceste afecțiuni, este important să îndepărtezi placa bacteriană în mod regulat, prin periajul dinților și utilizarea aței dentare, precum și prin igienizarea profesională realizată o dată la șase luni.

Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, gingiile devin inflamate și sângerează ușor, chiar și la un contact mecanic minim. Cu toate acestea, dacă igiena orală este corectă și dinții sunt curați în mod regulat, semnele de inflamație vor dispărea în câteva zile.

Tartrul dentar

Placa microbiană se poate calcifica (mineraliza) și poate deveni tartru dentar. Toate suprafețele dentare pot fi afectate de tartru. În special, suprafețele radiculare sunt adesea afectate în locurile unde se găsesc pungi parodontale. Suprafața tartrului dentar este rugoasă și, prin urmare, este întotdeauna nou colonizată de bacterii. Din acest motiv, formarea tartrului trebuie prevenită pe cât posibil printr-o igienă orală bună la domiciliu.

Cu toate acestea, tartrul dentar deja format nu poate fi îndepărtat prin igiena orală, acasă. Din acest motiv, controlul periodic în cabinetul stomatologic este esențial, iar pentru a scăpa de tartrul dentar trebuie să se realizeze profilaxie dentară.

Fumatul

Fumatul nu este rău numai pentru sănătatea ta în general. Pe lângă plămâni și sistemul cardiovascular, gingiile sunt grave afectate. Chiar și cu o bună igienă orală acasă, fumătorii se confruntă cu distrugeri completese crescute. Prin urmare, fumătorii au mai multe pungi parodontale, acolo găsindu-se un număr mai mare de specii bacteriene patogene.

De asemenea, fumătorii răspund mai puțin bine la tratamentul gingiilor decât nefumătorii. Prin urmare, acestia au un risc semnificativ mai mare de a-și pierde dinții mai devreme decât nefumătorii.

Boli sistemice (de exemplu, diabet zaharat de tip II)

Una dintre cauzele parodontozei conform careia diabeticii fără control al glicemiei au un risc crescut de a dezvolta parodontită. În mod similar, cei cu parodontită prezintă un risc crescut de diabet. Prin urmare, se recomandă evaluarea, pentru a depista dacă pacientul suferă de aceste boli. Parodontita și diabetul au o influență reciprocă. Pe de altă parte, diabeticii cu niveluri de zahăr din sânge bine controlate au un risc mai scăzut de parodontită.

Interesant este că terapia uneia dintre boli are un efect pozitiv asupra tratamentului celeilalte boli. Din acest motiv, este esențial ca, pe de o parte, diabeticii să fie examinați de stomatologii lor și, pe de altă parte, pacienții cu parodontită să fie examinați de medicii generaliști, pentru a evalua dacă au diabet. Informațiile despre parodontoza și diabetul zaharat, și în special importanța depistării lor precoce, trebuie să fie mai bine înțelese. Din păcate, puțini oameni știu că aceste relații există și, în plus, aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet știu că au boala.

 

Dieta nesănătoasă
Efectul unei diete nesănătoase asupra gingiilor este adesea subestimat. Consecințele sunt un risc crescut de diabet și parodontită. O alimentație nesănătoasă crește inflamația gingiilor. Acest lucru duce atât la gingivită, cât și la parodontoză, la inflamarea în continuare a marginii gingiilor și la distrugerea în continuare a ancorajului dinților, până la pierderea dinților. În mod similar, o dietă nesănătoasă este una dintre cauzele parodontozei care crește riscul de dezvoltare a diabetului, ceea ce poate afecta și mai mult situația generală.

 

Stresul
Stresul poate diminua rezistența gingiilor la bacteriile nocive, crescând riscul de dezvoltare a parodontitei la pacienții afectați. Adesea, impactul stresului mental asupra gingiilor este ignorat, cu consecințe grave asupra sănătății gin


Adesea, impactul stresului mental asupra gingiilor este ignorat, cu consecințe grave asupra sănătății gingivale. Stresul mental poate reduce capacitatea de apărare imunitate a gingiilor, contribuind la o evoluție mai rapidă și mai agresivă a bolii gingivale.

În plus, pacienții care suferă de stres psihic au, de obicei, mai puțin timp pentru igiena orală zilnică la domiciliu, ceea ce duce la o acumulare mai mare de bacterii nocive și la un efect nefavorabil asupra sistemului imunitar slăbit. Prin urmare, este important ca pacienții să-și gestioneze stresul și să-și acorde timp pentru o igienă orală adecvată, astfel încât să prevină sau să încetinească progresia parodontozei.

 

Cum poți preveni cauzele parodontozei, boala care poate duce la pierderea dinților?
Cauzele parodontozei pot fi evitate. Prevenirea afectiunii poate fi realizată prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin menținerea unei igiene dentare riguroase. Iată câteva sfaturi care pot ajuta la prevenirea parodontozei:

Periajul dinților – Este important să periezi dinții cel puțin de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute. Folosește o periuță de dinți cu peri moi, dar eficientă pentru a curăța și a îndepărta placa bacteriană.
Utilizarea aței dentare – În plus față de periajul dinți, utilizarea aței dentare și a dușului bucal în fiecare zi poate ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene care se acumulează între dinți și la marginea gingiilor, zone de curățat cu peria de dinți.
Vizite regulate la dentist – Este recomandat să vizitezi medicul dentist cel puțin o dată la șase luni pentru un control general al sănătății orale și pentru a identifica eventuale probleme dentare sau gingivale în stadii incipiente.
Renunțarea la fumat – Fumatul este una dintre cauzele parodontozei care duce la inflamații ale gingiilor și la deteriorarea sănătății dentare și generale, deci renunțarea la fumat poate ajuta la prevenirea parodontozei.
O dietă sănătoasă – Consumul alimentelor bogate în nutrienți poate ajuta la menținerea sănătății dentare și poate preveni parodontoza.

Ce este protocolul biologic BIOPARO®

Multe clinici din România nu diagnostichează sau nu oferă un tratament eficient pentru parodontoză, ceea ce duce la recidivă și pierderea dinților. Protocolul biologic BIOPARO® dezvoltat de Dr. Cristina Obreja, oferit în clinicile stomatologice Life Dental Spa, ia în considerare toate cauzele parodontozei care au dus la apariția ei, oferind o abordare minim invazivă și confortabilă pentru pacienți. Tratamentul se concentrează asupra tuturor factorilor care au cauzat boala, nu doar celor locali, din cavitatea bucală.

 

Vrei sa stii cum sa previi cauzele parodontozei sau ai nevoie de tratament parodontoza cu laser?

Pentru a avea parte de un tratament parodontoza cu laser, te invităm să te programezi într-una dintre clinicile Life Dental Spa din București și din țară. Echipa noastră de specialiști îți va oferi o abordare personalizată și confortabilă pentru a te ajuta să-ți recăpătați sănătatea dentară și să-ți păstrezi zâmbetul sănătos. Programează-te acum la Life Dental Spa și descoperă beneficiile protocolului biologic pentru tratarea parodontozei!

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close