Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce ar trebui să știi despre rutina de îngrijire orală în funcție de vârsta pe care o ai

Ce ar trebui să știi despre rutina de îngrijire orală în funcție de vârsta pe care o ai

Rutina de îngrijire orală reprezintă un set de obiceiuri și practici regulate menite să mențină sănătatea și igiena orală.

Ce ar trebui să știi despre rutina de îngrijire orală în funcție de vârsta pe care o ai
de Georgiana Adam    |    02 Apr 2024   •   10:27

Astfel de practici, precum periajul regulat sau utilizarea aței dentare, pot necesita adaptări și pot fi efectuate în moduri diferite, în funcție de diverși factori. Deoarece modul de îngrijire a danturii trebuie să țină cont de schimbările care apar în cavitatea bucală pe parcursul vieții și de problemele dentare specifice fiecărei etape ale vieții, medicii stomatologi recomandă adaptarea rutinei de îngrijire la factori precum vârsta sau starea de sănătate.

Îngrijirea dinților în perioada copilăriei și a adolescenței

Copilăria și adolescența reprezintă perioade esențiale pentru sănătatea bucală. Încă de la apariția dinților temporari, curățarea cu regularitate a danturii este imperativă pentru a preveni apariția afecțiunilor bucale și pentru a asigura o dezvoltare normală a danturii definitive. Tratarea problemelor de aliniere a dinților, în cazul existenței unor astfel de probleme, este, de asemenea, importantă pentru a asigura o dezvoltare adecvată a danturii.

Pentru copii cu dinții strâmbi, malocluzii sau alte probleme de aliniere, tratamentele ortodontice cu aparate dentare sunt necesare încă din copilărie, pentru a promova o aliniere corectă a dinților. Amânarea tratamentului este în majoritatea cazurilor contraindicată, deoarece crește riscul de complicații orale.

Sănătatea orală la adulți

Odată cu depășirea etapei adolescenței, prioritățile în ceea ce privește igiena orală se schimbă. În plus față de periajul regulat și utilizarea aței dentare, controalele periodice la stomatolog capătă o importanță semnificativă. Probleme precum cariile dentare sau gingivita, mai comune odată cu depășirea etapei adolescenței, din cauza alimentației nesănătoase, a fumatului sau a consumului de alcool, necesită intervenții profesionale efectuate în cabinetul stomatologic.  

Sănătatea bucală după vârsta de 60 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă, pot să apară schimbări dentare semnificative. Pierderea dinților devine mai comună, iar unii oameni pot necesita proteze dentare sau implanturi dentare pentru a înlocui dinții lipsă. În plus, afecțiunile gingivale, cum ar fi gingivita sau parodontita, devin mai prevalente și sporesc riscul de complicații grave.

Aspecte de care este necesar să se țină cont la vârste înaintate

Prevenția afecțiunilor orale după vârsta de 60 de ani, ar putea, în unele cazuri, să devină mai costisitoare. De exemplu, în cazul neglijării sănătății dinților până la această vârstă, riscul de a avea dinți lipsă este unul ridicat. În astfel de cazuri, pentru a putea preveni probleme ulterioare, este necesară, înainte de toate, tratarea condițiilor preexistente, de exemplu prin plasarea unor implanturi dentare. În astfel de cazuri, cat costa un implant dentar ar putea deveni un aspect important, alături de altele.

Respectarea și încurajarea menținerii unui program regulat de controale la medicul stomatolog este, chiar și în rândul persoanelor purtătoare de proteza dentara sau alte dispozitive menite să înlocuiască dinții pierduți, cel puțin la fel de importantă ca și în rândul persoanelor sănătoase, fără probleme orale.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close