Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce este coeficientul de transfer termic al ferestrelor

Ce este coeficientul de transfer termic al ferestrelor

Atunci când vine vorba de eficiența energetică a locuințelor, ferestrele joacă un rol semnificativ. Una dintre măsurile esențiale în evaluarea performanței termice a ferestrelor este coeficientul de transfer termic sau Uw.

Ce este coeficientul de transfer termic al ferestrelor
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Oct 2023   •   14:36

Una dintre măsurile esențiale în evaluarea performanței termice a ferestrelor este coeficientul de transfer termic sau Uw. Dar ce înseamnă acest coeficient și de ce este atât de important în alegerea ferestrelor?

Ce reprezintă coeficientul de transfer termic al ferestrelor?

Coeficientul de transfer termic, adesea menționat ca Uw, este valoarea transferului termic, calculată pentru întreaga fereastră. Unitatea de măsură folosită este W/mpK.

Cu alte cuvinte, coeficientul de transfer termic al unei ferestre indică mai exact câtă căldură poate fi pierdută într-o suprafață de un metru pătrat. Cu cât coeficientul U este mai mic, cu atât fereastra este mai eficientă din punct de vedere termic. Un coeficient U mic se traduce prin pierderi energetice mai reduse și o izolație termică superioară a elementului de construcţie.

De ce este important coeficientul de transfer termic la o fereastră?

Principalul scop al geamurilor din termopan este acela de a asigura o izolare superioară comparativ cu geamurile obișnuite. Coeficientul de transfer termic la ferestre este esențial pentru eficiența energetică a unei locuințe sau a unei clădiri deoarece are un impact semnificativ asupra plății facturilor de încălzire. Ferestrele cu un coeficient U scăzut contribuie la menținerea temperaturii interioare în limitele confortului, reducând nevoia de folosire a vreunui sistem de încălzire care să furnizeze căldură pe perioada sezonului rece.

Elementele de compartimentare ale unei case care au un coeficient termic ridicat împiedică transferul de căldură pe timp de iarnă, iar vara mențin o atmosferă plăcută împiedicând pătrunderea căldurii excesive.

Sigur, ferestrele nu sunt suficiente pentru o bună izolare. Alegerea coeficientului optim și a dotărilor potrivite depinde atât de orientarea geografică a construcției, de materialele de construcții folosite și de procesul de montare, cât și de termopane de calitate.

Cum să alegi ferestrele PVC eficiente energetic?

Geamurile din tâmplărie din PVC reprezintă o opțiune populară, datorită caracteristicilor lor termoizolante. Dacă te preocupă confortul și valoarea locuinței tale, este recomandat să te orientezi către ferestre PVC eficiente energetic. Dar cum alegi cele mai eficiente din punct de vedere energetic?

De la calitatea tâmplăriei până la tipurile de sticlă termoizolantă, distanțierul termic și operațiunea de montare, există câteva aspecte de care este recomandat să ții cont pentru a face alegerea potrivită.

Alege tipuri de sticlă cu coeficient de transfer termic scăzut

Sticla în sine este una dintre factorii-cheie de care depinde eficiența energetică a unei ferestre. Realizată dintr-un material gros și rezistent, aceasta oferă soluții optime pentru probleme precum efracția, deteriorarea rapidă și lipsa etanșeității termice și fonice.

Profilul PVC constituit din 3 foi de sticlă asigură rezistență la condiții meteorologice nefavorabile. Datorită proprietăților pe care le are, sticla termoizolantă este recomandată pentru geamurile oricăror construcții, indiferent că vorbim despre spații de birouri, locuințe, case de vacanță sau hale industriale. De asemenea, aceasta poate fi aplicată atât pe ferestre de dimensiuni generoase, cât și pe uși pentru deschideri mari.

Optează pentru ferestre cu 3 garnituri de etanșare

Atunci când vizezi eficiența energetică, un aspect important este numărul de garnituri de etanșare. Ferestrele cu 3 garnituri oferă o etanșeitate sporită, reducând semnificativ scurgerile de aer și îmbunătățind izolarea termică. Această opțiune asigură o barieră eficientă împotriva temperaturilor exterioare extreme, păstrând un climat confortabil în interior și contribuind la economisirea energiei de încălzire sau răcire a locuinței.

Alege un distanțier termic care să asigure performanța energetică a ferestrei

Știai că ferestrele care au condens în partea de jos a ramei, sunt cele care nu conțin distanțier termic? Un element prevăzut cu un astfel de distanțier este cel care poate face diferența dintre o fereastră standard și una eficientă din punctul de vedere al neutralizării transferului de căldură.

Acest component aparent mic asigură o barieră eficientă între cele 2 sau 3 foi de sticlă, prevenind apariția condensului și contribuind la menținerea unui climat interior confortabil.

Montează corect ferestrele PVC

Montajul corect al ferestrelor PVC are un impact direct asupra performanței lor energetice. O montare adecvată asigură etanșeitatea și izolarea termică, prevenind astfel pierderile de căldură. Este recomandat să colaborezi cu profesioniști specializați pentru a asigura instalarea corespunzătoare a ferestrelor. Alege cu grijă specialiștii în montaj pentru a beneficia pe deplin de avantajele ferestrelor tale PVC în ceea ce privește eficiența energetică.

Coeficientul de transfer termic: cel mai eficient indicator al eficienței termice

Un coeficient de transfer termic redus înseamnă că ferestrele tale PVC reușesc să păstreze căldura în interior în timpul iernii și să o reducă în timpul verii. Pentru o locuință eficientă energetic și confortabilă, alege ferestre cu un coeficient U scăzut și investește în termopane de calitate superioară.

Alegerea unor ferestre cu un coeficient de transfer termic scăzut este o măsură eficientă pentru economisirea energiei și menținerea unui climat sănătos în locuință.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close