Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum hrănești câinele în funcție de vârstă: 5 sfaturi

Cum hrănești câinele în funcție de vârstă: 5 sfaturi

Îngrijirea unui câine presupune multă atenție, vizite periodice la veterinar, plimbări zilnice și, nu în ultimul rând, o alimentație potrivită.

Cum hrănești câinele în funcție de vârstă: 5 sfaturi
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Sep 2022   •   13:21

 Acesta ar trebui să primească un anumit tip de hrană în funcție de vârstă, pentru a beneficia exact de nutrienții de care are nevoie. Poți alege dintr-o gamă variată de hrană pentru câini cu ingrediente de calitate, adaptate fiecărei etape de dezvoltare.

Pentru a-i oferi câinelui tău cea mai bună alimentație la fiecare vârstă, ține cont de câteva sfaturi utile.

1. Puii de câine pot primi hrană specială încă înainte de înțărcare

Puii de câine pot obține nutrienții de care au nevoie în primele luni de viață din laptele matern, iar înțărcarea are loc de obicei în jur de 6-8 săptămâni. Însă, aceștia pot primi și hrană specială de la 3-4 săptămâni, când devin foarte interesați de ce se află în bolul mamei. Poți opta pentru o formulă junior specială, pe care o poți oferi atât puilor, cât și mamei în timpul alăptării.

2. Puii de câine au nevoie de mese mici și dese

După 8 săptămâni, puii pot primi doar hrană junior, umedă sau uscată. Pentru a fi mai ușor de consumat, poți adăuga puțină apă peste cea uscată. La această vârstă, regula este să le oferi cantități mai mici de hrană, mai des. De exemplu, poți începe de la 4-6 mese pe zi până la 2 mese pe zi, odată ce puii împlinesc 6 luni. Însă, este recomandat să urmărești cât mai mult ghidul de hrănire de pe pachetul de hrană și, bineînțeles, sfatul medicului veterinar.

3. Proteina animală este ingredientul de bază pentru câinii adulți

Discută cu medicul veterinar despre când poți începe să faci tranziția către hrana pentru câini adulți. Acest moment poate varia de la o rasă la altă, cele de talie mică ajungând mai rapid la maturitate. Însă, unii specialiști pot recomanda ca această trecere să se facă mai târziu, spre vârsta de 2 ani.

Odată ce ai decis împreună cu veterinarul că îi poți oferi câinelui tău hrană pentru adulți, concentrează-te asupra ingredientelor. Acesta va avea nevoie de o nutriție echilibrată, potrivită pentru un animal care nu mai este în creștere. Alege hrană al cărei ingredient de bază este proteina animală (provenită din carne) și cu un conținut scăzut de cereale.

4. Câinii seniori au nevoie de hrană cu mai puține grăsimi

Odată cu înaintarea în vârstă, câinii pot începe să aibă probleme cu greutatea. Acest lucru este datorat faptului că încep să se miște mai puțin, iar digestia lor încetinește. De aceea, se recomandă hrana specială senior, care are un conținut mai scăzut de grăsimi. Aceasta ajută tranzitul intestinal și nu contribuie la creșterea în greutate.

5. Vârsta la care se trece la hrana senior poate varia

La fel ca în cazul tranziției către hrana pentru câini adulți, și cea către hrana senior se poate face la vârste diferite în funcție de rasă. Câinii de talie mică întâmpină mai greu și mai târziu problemele specifice legate de vârstă, în timp ce câinii de talie mai mare pot fi considerați seniori în jurul vârstei de 8 ani.

Însă, nu există o regulă clară în această privință. Odată ce observi cum câinele tău începe să aibă dificultăți de mișcare și are de-a face cu mici probleme ale sistemului digestiv, ar putea fi un semn că acesta se apropie de perioada de senior. Este recomandat să faci o vizită la veterinar, iar acesta te va sfătui cu privire la schimbarea tipului de hrană.

Nevoile nutriționale ale câinilor se modifică pe timpul vieții, aceștia având nevoie de hrană adaptată fiecărei etape de dezvoltare prin care trec. De aceea, este important să optezi pentru hrană pentru câini junior, adulți și senior la momentul potrivit. Cere sfatul medicului veterinar pentru a afla când ar trebui să faci aceste tranziții.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close