Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum ne ținem sub control anxietatea pe timp de pandemie

Cum ne ținem sub control anxietatea pe timp de pandemie

Sănătatea mintală este un subiect mai puțin dezbătut decât sănătatea fizică, în special în perioade precum cea de pandemie. Însă, acum pe măsură ce perioada de restricții anti-Covid se apropie de sfârșit, ies la iveală aspectele nevăzute pe care pandemia le lasă în urmă.

Cum ne ținem sub control anxietatea pe timp de pandemie
de Georgiana Adam    |    17 Feb 2022   •   14:25

Psihologii o numesc „epidemie de anxietate” și ea se manifestă prin creșterea numărului de persoane care au nevoie de psihoterapie. Cele mai des întâlnite simptome pe care le au pacienții sunt tulburări de somn, frică permanentă, stare de nesiguranță, burnout, oboseală cronică și depresie. Toate acestea au la bază anxietatea, provocată zilnic de știrile negative, restricții, emoții negative ale celor din jurul nostru, schimbarea forțată a stilului de viață.

De la teama de a nu ne vedea cu prietenii, colegii și familia, din cauză că există riscul de a ne infecta sau a îi infecta pe alții, până la limitarea posibilităților de recreere în aer liber, toate acestea și-au pus amprenta. Astfel, revenirea la o viață normală se va face treptat și totul depinde de cum ne adaptăm la normalitatea de dinaintea pandemiei.

Ce este anxietatea și cum se manifestă

Pentru a reuși să ne adaptăm mai ușor, primul pas este să ne concentrăm pe soluții, nu pe probleme. Astfel, vorbim despre anxietate cu scopul de a o înțelege, căci doar astfel o putem controla.

Anxietatea este o tulburare emoțională manifestată printr-o stare permanentă de grijă. Aceasta afectează comportamentul, modul în care vorbim și autocontrolul, manifestându-se prin episoade de frică și reacții emoționale similare cu teama de pericol. 

Din fericire, însă, există remedii și nu vorbim doar de medicamente. Psihoterapia este un punct important de pornire, însă contează și cum ne gestionăm temerile și panicile în restul timpului, în viața de zi cu zi.

Cum ții anxietatea sub control

Conștientizarea problemei este primul pas și înțelegerea simptomelor. Cele mai cunoscute sunt:

  • stare de neliniște, apărută din senin,

  • agitație și nervozitate,

  • tulburări de somn și coșmaruri,

  • stare de leșin,

  • agitație și creșterea pulsului,

  • lipsa de energie,

  • tulburări de atenție și concentrare,

  • tulburări digestive precum greață, vărsături.

Așadar, îndată ce simți chiar și o parte din aceste simptome, poți lua măsuri rapide, de moment, pentru a le reduce. Ulterior, poți aplica recomandările terapeutului pentru a te vindeca de anxietate, cu efect pe termen lung.

Respirația și exercițiile fizice

În era dominată de tehnologie, avem tendința să rămânem blocați în fața ecranelor pentru mult timp. Acest lucru înseamnă, pe termen lung, dificultăți de respirație, sedentarism, probleme cardiace și probleme de mobilitate. Toate acestea, combinate cu anxietatea cauzată de pandemie, ne pot face viața mai grea. De aceea sunt recomandate exercițiile fizice sau măcar mișcarea timp de cel puțin 30 de minute pe zi.

Însă, atunci când simți că anxietatea îți dă târcoale, este esențial să iei pauză de respirație corectă. Aceasta înseamnă să inspiri adânc, activând diafragma, de două ori mai lent decât să expiri. Încearcă timp de 1 minut pe zi, măcar, să iei o pauză de respirat corect. Aerisește încăperea și apoi întoarce-te la activitățile zilnice. Doar astfel poți reduce semnificativ episoadele de anxietate. În plus, potența la bărbați este semnificativ îmbunătățită datorită respirației corecte și a mișcării.

Vești bune și afirmații pozitive

Optimismul este dușmanul anxietății. Așadar, oricât de simplu ar părea, însă de fiecare dată când totul pare gri și sumbru, gândește-te la ce te face fericit/ă. Cu siguranță va scădea senzația de panică și teamă inexplicabilă, fiind treptat înlocuită de o stare de bine.

Fie că e vorba de o amintire plăcută, de un film de comedie care ți-a plăcut, de un videoclip cu pisici de pe internet sau poze din vacanță, apelează la orice îți este la îndemână ca să îți recapeți starea de bine.

Veștile bune funcționează excelent, însă știm că nu întotdeauna avem parte de ele. Dacă ești înconjurat de cei dragi, spune-le să îți transmită afirmații pozitive când văd că anxietatea te copleșește. Indirect, o să vezi cât de mult ajută.

Pauze de odihnă

Dormi oricând ai posibilitatea și simți nevoia. Profită de aceste momente, mai ales dacă suferi de tulburări ale somnului. De asemenea, de când mulți dintre noi lucrează în regim de telemuncă, avem tendința să lucrăm mai multe ore, însă tot să simțim că suntem ineficienți. De aceea, dacă încă mai lucrezi în telemuncă, bucură-te de beneficiile acesteia. Poți lucra la orice oră dorești și, dacă simți nevoia să te întinzi pe canapea în miezul zilei, o poți face liniștit. E mult mai valoroasă o pauză de 30 de minute decât aceeași perioadă petrecută în fața laptopului, fără să lucrezi nimic.

Momente intime cu partenerul

Da, timpul petrecut cu partenerul de cuplu poate reduce episoadele de anxietate. În special momentele calitative de relaxare cât și activitățile intime. Este firesc ca, din cauza tulburărilor de anxietate, partenerii de sex masculin să se confrunte și cu probleme de potență. În acest sens, cu toate că este nevoie de un stimulent precum administrarea de pastile potență, ar ajuta ambii parteneri să treacă mai bine peste perioadele dificile.

Gustări sănătoase și pofte de moment

Stilul de viață bazat pe o alimentație sănătoasă, mișcarea zilnică, plimbări în aer liber și satisfacerea unor pofte de moment precum ciocolata, este un alt inamic al anxietății. Persoanele cu un stil de viață echilibrat și sănătos sunt mai puțin predispuse la anxietate și, implicit, sunt mai vesele și trec mai ușor peste perioadele dificile.

De multe ori, anxietatea se manifestă prin griji exagerate, implicit cea față de bani sau de propria sănătate. Cât timp ținem sub control aceste griji și acordăm mai multă atenție micilor bucurii ale vieții, putem depăși momentele de anxietate și să avem o viață împlinită și liniștită.

×
Parteneri
Florin Piersic, vizitat la spital de Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila
x close