Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum resimt bărbații stresul și cum îl pot gestiona eficient

Cum resimt bărbații stresul și cum îl pot gestiona eficient

Răspunsul fizic de luptă sau fugi i-a ajutat pe strămoșii noștri să supraviețuiască atacurilor care le puneau viața în pericol.

Cum resimt bărbații stresul și cum îl pot gestiona eficient
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2023   •   14:14

Cu toate acestea, același răspuns nu este atât de util în cazul factorilor de stres specifici zilelor noastre.

În ziua de astăzi, stresul face parte din viață, fie că se activează când vine vorba despre locul de muncă, fie de evenimente familiale, de probleme de sănătate sau de gestionarea unui program încărcat.

Dar, deși cu toții ne confruntăm cu stresul, femeile și bărbații îl gestionează în mod diferit, datorită răspunsurile hormonale ale organismului. Iată de ce se întâmplă acest lucru și ce pot face bărbații pentru a combate stresul.

De ce bărbații resimt stresul diferit

Atât bărbații, cât și femeile eliberează cortizol și adrenalină atunci când se confruntă cu stres. Acești hormoni determină creșterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, se pare că femeile eliberează niveluri mai mari de oxitocină, care produce emoții relaxante. Deoarece bărbații nu eliberează atât de multă oxitocină, ei resimt efectele fizice ale stresului mai intens. În timp ce aceste răspunsuri fiziologice îi pot ajuta pe bărbați în luarea rapidă a deciziilor sau în confruntarea cu o situație de presiune ridicată, pe termen lung, efectele stresului sunt periculoase pentru organismul lor.

Stresul necontrolat îi face pe bărbați vulnerabili la simptome, precum dureri de spate, anxietate, insomnie, oboseală și depresie. În plus, cortizolul și adrenalina suprimă sistemul imunitar, punând organismul la risc pentru mai multe incidențe ale unor boli, precum răceala și gripa, sau ale unor probleme majore de sănătate, cum ar fi bolile de inimă sau hipertensiunea arterială.

Pe lângă diferențele fiziologice în ceea ce privește răspunsul la stres în cazul bărbaților și al femeilor, există mai mulți factori psihologici, culturali și sociali care influențează modul în care un individ gestionează stresul.

Se pare că bărbații sunt mai puțin predispuși decât femeile să recunoască că sunt stresați și să caute sprijin pentru a rezolva această problemă. Dar „a fi bărbat” nu este o soluție eficientă în acest caz. Există multe tactici si metode de relaxare care pot reduce efectele stresului și te pot ajuta să te simți mai bine:

Fă-ți timp pentru hobby-urile tale

Dedică în fiecare zi timp unei activități care îți face plăcere. Este ușor să te pierzi într-o listă de lucruri de făcut zilnic, așa că a-ți face timp pentru ce îți place este fundamental pentru a reduce stresul.

Poate te pasionează exersarea abilităților de supraviețuire și vei dori să te pregătești pentru astfel de experiențe pe care să le pui în practică din când în când. Sau poate te pasionează domeniul auto și vei dori să achiziționezi o mașină Dacia 1310 pentru a o recondiționa de unul singur și a o putea expune la evenimente auto de profil. Oricare ar fi pasiunea ta, dedică-i timp în mod regulat.

Exerciții fizice practicate în mod regulat

Exercițiile fizice ajută la eliberarea tensiunii, ceea ce reduce stresul. Înscrierea în echipa de fotbal a companiei sau un meci de baschet cu prietenii are avantajul suplimentar de a oferi un context de socializare, ceea ce poate reduce, de asemenea, stresul.

Odihnă corespunzătoare

Desigur, uneori, situațiile stresante te pot ține în priză zile întregi, dar, ori de câte ori este posibil, acordă-i corpului tău câteva ore bune de odihnă, astfel încât să te simți reîncărcat și pregătit să faci față noilor provocări.

Un organism bine odihnit face față stresului mai bine decât unul epuizat. Pentru a-ți îmbunătăți somnul, încearcă să:

  • mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi;
  • închizi telefonul mobil sau calculatorul cu o oră înainte de culcare;
  • nu mai consumi cafea sau ciocolată înainte de a merge la culcare;
  • păstrezi dormitorul întunecat, răcoros și liniștit.

O dietă sănătoasă

O dietă sănătoasă ajută la contracararea impactului stresului prin întărirea sistemului imunitar și prin faptul că va ajuta organismul să funcționeze corect.

Uneori este mai ușor să optezi pentru fast-food sau alimente procesate atunci când te simți stresat, dar aceste alegeri înseamnă valori nutritive reduse și te pot face să te simți lipsit de vlagă într-un timp foarte scurt. O dietă echilibrată, ce include multe fructe și legume, te va ajuta să te simți plin de energie și să faci față mai bine situațiilor solicitante.

Exteriorizează-te

Uneori, pur și simplu nu poți face față stresului de unul singur. Să ceri părerea cuiva în care ai încredere nu este un semn de slăbiciune. Dimpotrivă, este o dovadă de putere și o modalitate de a prelua controlul asupra situației tale și de a readuce lucrurile pe drumul cel bun.

Este suficient să împărtășești ceea ce te deranjează unui prieten, unui membru al familiei sau unui terapeut. De asemenea, încearcă să petreci timp cu cei dragi. Îți va reaminti de ceea ce este cu adevărat important în viață.

Așadar, este posibil ca expunerea cumulativă la stres să dezvolte rezistența la acești factori, mai ales în cazul bărbaților. Deși aceștia obișnuiesc să arate că pot face față stresului, uneori și ei au nevoie de o cură de relaxare pentru a-l gestiona eficient.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close