Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum scădem febra

Cum scădem febra

Temperatura normală adulţi se consideră a fi cuprinsă între valorile de 36,5-37,4 grade Celsius. O creştere peste acest nivel se numeşte temperatură crescută sau febră. Temperatura normală a corpului poate varia în funcție de vârstă, starea generală de sănătate, nivelul de activitate fizică și chiar și momentul zilei.

Cum scădem febra
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2022   •   12:09

Este normal ca temperaturile să fie cele mai ridicate între după-amiaza și seara, și cele mai scăzute între miezul nopții și dimineața devreme.

Deseori febra este simtomul unei infecţii. Atât infecțiile virale, cât și cele bacteriene pot cauza febră. Deși simptomele de febră vă pot face să vă simțiți îngrozitor, febra moderată nu este în general un semnal de alarmă. De fapt, febra ușoară poate fi benefică în combaterea infecției.

O temperatură ridicată este de obicei mai îngrijorătoare dacă un sugar sau un copil se îmbolnăvește. Copiii pot dezvolta simptome suplimentare, cum ar fi somnolență, letargie, nervozitate, apetit scăzut, dureri în gât, tuse, dureri de urechi, vărsături și diaree. Acestea sunt simptome grave, așa că ar trebui să vă adresați cu siguranță medicului dumneavoastră.

Cauzele febrei

Există multe motive care provoacă febră. În cele mai multe cazuri, temperatura nu este periculoasă și apare pentru scurt timp ca urmare a unei infecţii virale. Cu toate acestea, temperatura ridicată nu poate fi ignorată. Aproape orice infecție poate provoca febră: infecții ale tractului respirator, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, bronșită, pneumonie, tuberculoză, infecții ale tractului urinar, gastroenterită virală și gastroenterită bacteriană, mononucleoză, infecții osoase, boli autoimune sau inflamații precum artrita, artrita reumatoidă, cancerul în stadiile incipiente. Ciclul menstrual al unei femei poate provoca, de asemenea, o creștere a temperaturii corporale cu un grad sau mai mult. Anumite medicamente, cum ar fi anumite antibiotice sau antihistaminice, pot provoca de asemenea febră.

Copilul poate avea o temperatură scăzută pentru una sau mai multe zile după unele vaccinări. Erupţia dentară poate provoca o ușoară creștere a temperaturii, dar de obicei nu depășește 38°C.

Vreau să subliniez că este întotdeauna necesar să monitorizați febră și, în caz de îngrijorare, contactați imediat un medic de familie.

Tratament

Primul ajutor acasă în caz de febră contă în

  • repaus la pat;

  • dacă aveţi frisoane: pături călduroase, şosete de lână;

  • comprese umede reci pe frunte şi consumul crescut de lichide, în special apă minerală (regulă de bază: pentru fiecare grad peste 37 de grade se adaugă 0,5 litri la cantitatea normală de lichide)

  • pentru transpiraţie: se schimbă imediat hainele transpirate; atenţie: să nu fie curent în încăpere!

În cazul în care febra trece pragul de 38,5 grade Celsius, puteţi apela la medicamente care scad febra.

Remediile antipiretice cel mai des utilizate sunt antiinflamatoare nesteroidiene (AINS):

  • Nurofen - conţine ibuprofen care aparţine unui grup de medicamente cunoscut sub numele de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS); este indicat în reducerea febrei şi simptomelor din răceală şi gripă, în

tratamentul migrenei, durerilor de cap, dentare, de spate, nevralgiilor, durerilor menstruale, musculare şi reumatice;

  • Panadol – substanţa activă reprezintă paracetamolul; este utilizat ca antipiretic (în reducerea febrei) şi ca analgezic (pentru a combate durerea); Panadol preţ variază în dependenţă de forma de prezentare şi de numărul de comprimate în cutie;

  • Ibufen - util în reducerea febrei, ameliorarea durerilor dinti, de cap, a durerilor abdominale apărute în timpul ciclului menstrual, dureri de articulaţii si oase, muşchi, dureri din bolile reumatismale. 

Consultați imediat medicul dacă aveți următoarele simptome:

  • Febră care nu se reduce după 3-4 zile;

  • Temperatură de 40°C sau mai mare;

  • Stare de confuzie sau somnolență;

  • Simptome cum ar fi vărsături, halucinații, rigiditate cervicală, puls crescut erupții cutanate, frisoane sau spasme musculare;

  • Dureri severe în orice parte a corpului (inclusiv durere de cap severă)

  • Inflamații sau umflături pe orice parte a corpului;

  • Secreții vaginale neobișnuite;

  • Durere la urinare sau urină urât mirositoare

  • O erupție cutanată care nu se diminuează prin aplicarea de presiune.

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close