Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Diaspora românească: demersul pentru o viață mai bună a dus la crearea unei noi Românii în afara granițelor țării

Diaspora românească: demersul pentru o viață mai bună a dus la crearea unei noi Românii în afara granițelor țării

Migrația românilor peste hotare nu este un subiect nou, cetățenii țării noastre alegând să plece peste hotare pentru o viață mai bună încă din perioada interbelică.

Diaspora românească: demersul pentru o viață mai bună a dus la crearea unei noi Românii în afara granițelor țării
de Georgiana Adam    |    04 Mar 2024   •   16:29

După 1989, atunci când granițele țării au devenit permeabile, primul val de români plecați în străinătate a fost uriaș. De atunci, din ce în ce mai mulți oameni aleg calea țărilor vestice în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și familiile rămase în țară.

Câți români sunt în diaspora?

În acest moment răspunsul la întrebarea „Câți români sunt în diaspora?” este impresionant: 5,7 milioane de suflete trăiesc în afara granițelor țării, în diferite țări din vestul Europei, dar și în afara continentului nostru. Principalele motive pentru care aceștia au ales să își ducă traiul de zi cu zi în altă țară sunt contextul social și economic incert, lipsa locurilor de muncă în localitățile de origine, precum și speranța unui trai mai bun în orașe mai bine dezvoltate.

Topul țărilor în care românii au ales să emigreze

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) ține evidența românilor din străinătate și oferă informații publice în legătură cu comunitățile formate de acestea în diferite țări europene. Astfel, harta cetățenilor români plecați peste hotare arată așa:

Majoritatea românilor plecați în vestul Europei au ales să emigreze în Italia. În acest moment, 1,1 milioane de români consideră peninsula italică „acasă”, fiind concentrați majoritar în câteva centre din toată țara: Lombardia, Veneto și Emilia-Romagna. Cea mai mare comunitate de băcăuani din Italia se găsește în orașul Torino.

Pe locul 2 în preferințele românilor se află Spania, o altă peninsulă cu climă superbă și un mod de viață boem. Puțin peste 1 milion de români au ales peninsula Iberică pentru a începe o nouă viață, iar majoritatea s-au stabilit în Andaluzia, Catalonia, Valencia și alte orașe din sudul țării.

O altă țară preferată de concetățenii noștri din afara granițelor este Germania, chiar dacă climatul ploios și răceala tipică a nemților pot părea motive suficiente pentru a o evita. Peste 680.000 de români trăiesc și muncesc în acest moment în zone precum Brandenburg, Saxonia Inferioară și Saxonia-Anhalt. Seriozitatea și puterea de muncă a românilor sunt calități apreciate atât de către angajatorii germani, cât și de comunitățile unde concetățenii noștri au ajuns să se simtă ca acasă.

Mai bine de jumătate de milion de români trăiesc momentan în Marea Britanie și peste 400.000 în Franța. Pe locurile de la baza clasamentului stau țări cu comunități de români deloc neglijabile: Statele Unite ale Americii (150.000 de cetățeni români), Canada (100.000 de cetățeni români), Olanda (50.000 de români), Belgia (40.000 de români) sau Austria (30.00 de români).

Cu ce se ocupă românii din diaspora?

Oameni muncitori și creativi, românii plecați peste hotare au reușit rapid să își găsească un loc de muncă și să se integreze perfect în comunitățile adoptive. În topul domeniilor preferate de concetățenii noștri se numără construcțiile, serviciile, transporturile, sănătatea și îngrijirea copiilor sau bătrânilor.

Pe locul 1 în preferințele românilor, dar și datorită paletei vaste de posibilități, se numără sectorul serviciilor. Mai bine de 2 milioane de români activează în acest sector, fiind piloni de bază în funcționarea infrastructurii sociale și economice din multe țări vestice. Sectorul medical din multe țări beneficiază masiv de personal bine pregătit venit din România, iar contribuțiile în sectorul agricol și industria alimentară sunt foarte importante în economii precum cea a Germaniei. Un alt sector unde românii reprezintă o mare proporție de angajați este cel al construcțiilor. De exemplu, în Germania românii reprezintă mai bine de 20% din totalul lucrătorilor din acest domeniu, iar în Italia procentul se ridică la 15%. Spania și Franța urmează în top, cu aproximativ 200.000 de români lucrând pentru firmele de construcții spaniole și 150.000 pentru cele franceze.

Nici antreprenoriatul nu este un domeniu fără reprezentanți de cetățenie română, poveștile de afaceri de succes deschise și menținute de români peste hotare fiind din ce în ce mai des întâlnite. Ce este interesant de menționat este dorința românilor de a păstra vie nostalgia țării de origine, mulți dintre ei alegând să deschidă afaceri cu tematică românească. Seriozitatea, puterea de muncă și motivația sunt calitățile românilor care le vor garanta succesul afacerilor mulți ani de acum încolo.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close