Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Găzduire web sau găzduire VPS: Care este soluția pentru site-ul tău web

Găzduire web sau găzduire VPS: Care este soluția pentru site-ul tău web

Alegerea unui pachet de găzduire web poate fi o etapă dificilă, în special atunci când nu deții foarte multe cunoștințe despre industrie.

Găzduire web sau găzduire VPS: Care este soluția pentru site-ul tău web
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2022   •   11:28

Drept urmare, este esențial să afli diferențele între mediile normale și cele VPS. Urmează sfaturile de mai jos și vei putea lua decizia potrivită!

Ce înseamnă shared hosting?

Această găzduire implică un computer care are resursele împărțite între mai mulți utilizatori. Este exact precum ai închiria o cameră dintr-o locuință în care sunt și alți chiriași. Deții un anumit spațiu, există puțină flexibilitate, dar ai parte de limite. Soluțiile de acest tip sunt utile pentru site-urile personale, precum cele care sunt utilizate drept bloguri. Un plan de găzduire web din aceeași categorie mai poate fi ideal pentru firmele care au nevoie de 3-5 pagini de prezentare. Atât timp cât traficul obținut nu este unul enorm, investiția ta nu se va resimți.

Ce înseamnă găzduire VPS?

Un plan de găzduire VPS implică un computer virtual, divizat dintr-unul fizic. Acesta imită serverul dedicat, oferind resurse izolate pentru fiecare client. Datorită faptului că este vorba de mai puțină memorie RAM și lățime de bandă, prețul nu va fi unul enorm. Calitatea serviciilor este însă la un alt nivel. Mediul VPS poate fi comparat cu închirierea unui apartament, deoarece ceilalți vecini nu au acces la partea ta.

Poți privi investiția aceasta precum un pas important în momentul în care afacerea ta deja începe să aibă puțin succes. Cei care dețin un start-up și investesc mulți bani în promovare pe social media apreciază caracteristicile oferite. Planurile VPS pot fi potrivite și pentru magazine online, motivul fiind faptul că acestea necesită mai multă putere încă din prima zi. Deși vei cheltui bani în plus, dintr-o perspectivă de business vei lua o decizie financiară bună.

Ce diferențe există în ceea ce privește securitatea?

În general, un plan de găzduire web simplu va fi destul de sigur. Providerii de hosting investesc mult timp pentru a oferi cât mai multe funcții care să garanteze protecție tuturor. Cu toate acestea, anumite evenimente vor aduce încetiniri sau alte probleme similare. Asta se întâmplă de exemplu când alt site contactează un malware sau are loc o breșă din cauza lipsei de update-uri. Un server VPS este mult mai stabil, fiindcă doar tu ești responsabil de ceea ce se întâmplă. Chiar dacă ai vecini, resursele nu ajung niciodată să fie împrumutate între voi. Pe de altă parte, este important să înțelegi faptul că ar fi bine să-ți iei măsuri suplimentare oricum. Așadar, instalează un antivirus pe sistemul de operare și include autentificarea în 2 factori.

Cum au loc configurațiile?

Pe un shared hosting optimizările inițiale sunt deja preinstalate. Astfel, îți poți concentra eforturile pe alte activități legate de site-ul tău web. Un mediu VPS poate fi mai greu de gestionat. Există planuri ce sunt deja administrate de furnizor, însă cele clasice sunt recomandate dezvoltatorilor și experților în coding. În ceea ce privește customizarea, ține cont de faptul că va trebui să te ocupi și de sistemul de operare. Dacă alegi Linux, atunci ar fi bine să ai deja tangențe cu acesta. Sistemele Windows sunt mult mai familiare, dar vor necesita licență pentru activare. În concluzie, la acest capitol contează foarte mult cine ești și ce vrei de la server.

La ce performanțe să te aștepți?

După cum știi deja, timpul de încărcare este un factor de ranking important pentru motoarele de căutare. Vizitatorii din prezent nu mai dispun de atât de multă răbdare precum în trecut și au pretenții în ceea ce privește același aspect. Un pachet de găzduire VPS aduce performanțe mult superioare față de cele clasice, mulțumită resurselor prezente. Un shared hosting va furniza o viteză excelentă doar atât timp cât nu există un flux larg de trafic.

Care sunt prețurile?

Dacă nu ai foarte mulți bani pentru a investi într-un website, atunci cel mai bine este să alegi un pachet shared hosting. Aceste soluții au fost concepute cu același scenariu în minte, fiind avantajoase pentru orice client. Nu doar că plătești de 2 sau 3 ori mai puțin decât în alte situații, dar ai parte și de beneficii suplimentare.

Spre exemplu, cPanel va fi inclus și ai un domeniu gratuit dacă decizi să efectuezi achiziția pe un an de zile. În comparație, planurile VPS nu oferă aceleași beneficii. În schimb, vei avea nevoie de o licență pentru a putea utiliza în continuare panou de control. Pe lângă asta, s-ar putea să efectuezi alte investiții pentru modificarea serverului. Fiind vorba de un mediu virtual, vor exista totuși tehnologii avansate la îndemână. Planurile KVM includ memorie SSD și procesoare puternice pentru a-ți susține afacerea în stadiul de dezvoltare.

Cum alegi cel mai bun plan de găzduire web?

Dacă ai citit sfaturile de mai sus, până în acest moment ar trebui să ai deja o idee cu privire la care alternativă este mai potrivită. Pentru a fi sigur că nu dai greș, gândește-te mai întâi la ce te aștepți în viitor. Un site care primește trafic încă din primele zile prin reclame și care are în spate o echipă ce se ocupă de marketing prezintă nevoi mari. În aceeași situație, este evident faptul că un mediu VPS va fi cel mai bun. Același concept este valabil și pentru cazurile în care apar brusc urcări în numărul de vizite.

Proiectele care se adresează unui număr mare de persoane și afacerile recunoscute deja pe piață beneficiază de mai multe avantaje într-un mediu virtual. Site-urile aflate la început de drum vor funcționa însă la fel de bine cu gazduire web shared. Această găzduire se va potrivi mai ales la portofolii, bloguri și pagini de prezentare. Resursele oferite nu sunt unele enorme, dar ai parte de tot ce ai nevoie pentru a putea avea o prezență online solidă când încă ești la început în carieră. În plus, poți adăuga oricând memorie RAM suplimentară sau spațiu de disc și nu o să investești foarte mult în asta. Indiferent de preferințe, nu uita să alegi un pachet de hosting cu back-up automat și trafic necontorizat. Urmând aceste sfaturi, vei reuși să-ți construiești site-ul web mult mai ușor!

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close