Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Implantul dentar – indicații pre și postoperatorii

Implantul dentar – indicații pre și postoperatorii

Ultimele inovații în implantologie au făcut ca înlocuirea dinților lipsă să nu mai reprezinte un motiv de îngrijorare sau disconfort. După tratamentul cu implant dentar, pacientul își recapătă nu numai funcția de masticație, dar își redobândește armonia feței și estetica zâmbetului.

Implantul dentar – indicații pre și postoperatorii
de Georgiana Adam    |    16 Dec 2020   •   19:20

Etapele inserării unui implant dentar

 Implantul dentar reprezintă o soluție terapeutică modernă, sigură și eficientă pentru toți cei care se confruntă cu problema lipsei dinților, deoarece, potrivit specialiștilor, un implant dentar poate reda în proporție de 98-99% funcționalitatea unui dinte natural, dar și estetica acestuia.

Un studiu realizat în 2018 privind prevalența implanturilor dentare în Statele Unite în ultimii ani a arătat că a existat o creștere semnificativă a numărului de implanturi dentare efectuate, de la 0,7% în perioada 1999-2000 la 5,7% în perioada 2015-2016.

Procedura de inserare a unui implant dentar presupune două etape: o etapă chirurgicală și etapa protetică.

În etapa chirurgicală se realizează, sub anestezie, inserarea implantului în țesutul osos și în funcție de caz, protezarea provizorie. Îndepărtarea firelor de sutură se realizează după 7 zile de la intervenție. În ceea ce privește perioada de osteointegrare, aceasta poate dura între 8-10 săptămâni și 7-9 luni de la intervenție în funcție de tipul de implant folosit și de materialul genetic al pacientului.

Etapa protetică – care se realizeză după osteointegrarea implantului, presupune realizarea coroanei dentare definitive, cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară.

Pentru ca tratamentul cu implant dentar să fie unul de succes, există o serie de indicații pre și postoperatorii ce trebuie respectate.

Indicații pre-operatorii implant dentar

Trebuie menționat faptul că indicațiile din acest articol nu trebuie aplicate fără a consulta medicul stomatolog, acesta fiind singurul care poate face o recomandare corectă și completă, în funcție de planul personalizat de tratament.

În cazul tratamentului cu implant dentar, recomandările specialiștilor vizează ziua dinaintea intervenției chirurgicale și ziua în care are loc inserarea implantului în țesutul osos, sub anestezie.

Medicul stomatolog poate recomanda administrarea unui antibiotic cu o zi înainte de intervenție, dar, de cele mai multe ori, acesta se ia în ziua intervenției.

De asemenea, în cazul intervențiilor cu anestezie, medicii recomandă ca pacientul să nu mănânce cu câteva ore înainte de intervenție.

Este important de știut că orice medicament trebuie administratat doar sub stricta supraveghere a medicului care realizează intervenția cu implant dentar.

Indicații postoperatorii implant dentar

La rândul lor, indicațiile postoperatorii tratamentului cu implant dentar vizează primele 24 de ore după intervenție, dar și primele săptămâni după intervenție.

Iată care sunt recomandările medicilor stomatologi pentru primele 24 de ore:

  • nu consumați alimente până la trecerea efectului anesteziei

  • evitați atingerea locului intervenției cu limba sau degetul

  • nu clătiți gura, puteți folosi dușul bucal pentru îndepărtarea resturilor de mâncar

  • nu periați dinții lângă locul intervenției în primele 24 de ore

  • pentru a preveni durerea și formarea unui edem, se recomandă aplicarea pe obraz a unor comprese cu gheață în următoarele 8 ore de la intervenție. Compresele se mențin timp de 15 minute, iar după alte 15 minute de pauză, se reia procesul

  • evitați băuturile alcoolice și alimentele solide, fierbinți sau lipicioase

  • este contraindicat consumul de lactate și brânzeturi

  • nu vă culcați pe partea unde a fost realizată intervenția chirurgicală

  • limitați activitățile obositoare pentru 24 de ore

  • pentru a evita o posibilă infecție post-intervenție, fumatul este interzis timp de 24 de ore.

În ceea ce privește medicația, rețeta post-intervenție va fi prescrisă de medicul stomatolog, care poate recomanda sau nu un antiinfamator sau un analgezic.

Recomandări pentru primele săptămâni după implant

Pentru o vindecare optimă, medicii au o serie de recomandări și pentru perioada de după intervenția chirurgicală, mergând până la câteva săptămâni.

În ceea ce privește igiena orală, cel mai bun mod de a preveni infecția și de a asigura vindecarea completă este păstrarea unei igiene corecte. Utilizarea dușului bucal nu este recomandată în primele 2-3 săptămâni. Se poate folosi o periuță cu dinți moi după fiecare masă și înainte de culcare. Apa de gură nu este recomandată.

După intervenția cu implant dentar pacientul poate sângera 2-3 zile, ceea ce este normal. Sângerarea poate fi oprită cu un tifon care trebuie menținut timp de 30 de minute. Nu tăiați firele de sutură, acestea urmând să fie îndepărtate de către medic.

Tumefierea este o reacție normală și va atinge maximul după 2-3 zile. Se recomandă folosirea de comprese cu gheață pentru atenuarea acesteia.

Există indicații și în ceea ce privește dieta alimentară. Anumite alimente vor fi restricționate în primele zile, fiind recomandată, de asemenea, o dietă ușoară în primele 6 săptămâni.

În general, este recomandată o dietă mediteraneană (ouă, supe, pește, paste), produsele lactate fiind de evitat în primele 4 zile.

Se recomandă, de asemenea, odihna și lipsa activităților fizice în primele 3 până la 4 zile după operație.

Respectarea recomandărilor medicilor după procedura de reabilitare prin implant dentar reprezintă garanția succesului intervenției și șansa de a te bucura de un implant dentar o perioadă cât mai îndelungată de timp.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close