Antena 3 CNN Economic Conținut plătit În ce constă pregătirea pentru un implant dentar

În ce constă pregătirea pentru un implant dentar

Implantul dentar este o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsă.

În ce constă pregătirea pentru un implant dentar
de Georgiana Adam    |    17 Apr 2024   •   12:06

Această procedură chirurgicală oferă o opțiune durabilă și estetică, restabilind funcționalitatea și aspectul natural al zâmbetului. În plus, implantul dentar contribuie la menținerea sănătății generale a cavității bucale și a structurii osoase a maxilarului.

În acest context, unul dintre cele mai comune temeri ale pacienților înainte de efectuarea implantului dentar este legată de posibilitatea respingerii implantului.

Aceasta este posibilă în 1-3% din cazuri, însă de obicei, respingerea structurii implantate este legată mai mult de nerespectarea regulilor pregătirii pentru intervenție, decât de tehnologia tratamentului. Prin respectarea strictă a recomandărilor medicului înainte de implantare, probabilitatea respingerii este redusă practic la zero.

În ce constă pregătirea pentru implantare?

În sine, pregătirea implică cel puțin 5 etape:

  1. Discuție detaliată cu medicul despre procesul viitorului tratament;
  2. Evaluare medicală;
  3. Igiena cavității bucale;
  4. Organizarea corectă a mediului, alimentației și comportamentului înainte de procedură;
  5. Ajustarea mentală.

Frica de durere ar trebui să fie eliminată imediat. Analgezicele moderne permit efectuarea chiar și a unor intervenții chirurgicale complexe fără durere pentru pacient. Durerea apare după operație, dar poate fi gestionată/redusă cu ajutorul medicamentelor recomandate de medic.

În cadrul consultării inițiale cuprinzătoare la un cabinet stomatologic, medicul implantolog:

  • Va explica în detaliu esența și particularitățile procedurii iminente;
  • Va planifica programul de vizite;
  • Va oferi sfaturi pacientului cu privire la procedurile de igienă necesare înainte și după intervenția chirurgicală (pentru ca acesta să se asigure că are acasă irigator oral, periuță de dinți corectă, pastă de dinți, clătitori bucale, analgezice etc.);
  • Va alinia așteptările pacientului cu rezultatele reale ale tratamentului prognozat;
  • Va elabora un plan pentru efectuarea investigațiilor diagnostice (obligatorii înaintea începerii intervențiilor chirurgicale).

Înainte de un implant dentar, examinarea diagnostică are două obiective: confirmarea absenței contraindicațiilor pentru tratament și determinarea metodei optime (implantare imediată sau operație amânată, alegerea materialelor, metoda de instalare).

Programul standard de diagnostic cuprinde 5 puncte:

  1. Analiza mucoaselor (pentru grosimea suficientă pentru implantarea rădăcinii dentare artificiale);
  2. Tomografia computerizată, oferind o imagine volumetrică a sistemului maxilo-facial, pentru evaluarea articulației temporo-mandibulare, a sinusurilor maxilare, a canalelor și densității osoase;
  3. Radiografia panoramică, pentru analiza poziției dinților și a maxilarelor;
  4. Analizele de sânge (glicemie, boli cu transmitere sexuală, numărul de eritrocite și leucocite, indicând infecția);
  5. Testul de coagulare a sângelui, esențial înaintea oricărei intervenții chirurgicale.

În plus față de procedurile standard, pot fi necesare investigații suplimentare. Lista completă a investigațiilor diagnostice necesare este stabilită individual după interviul cu pacientul.

Pregătirea cavității bucale pentru implantarea dinților

Aceasta se desfășoară la două niveluri.

  • Tratamentul tuturor afecțiunilor identificate în cavitatea bucală. Zonele cariate sunt curățate și plombate. Protezele uzate sunt recomandate a fi înlocuite (ținând cont de compatibilitatea materialelor protezei și a implantului). În cazul parodontitei, dinții afectați sunt extrași, iar cavitățile sunt curățate în mod corespunzător. Același lucru este valabil și pentru gingivită sau pulpita acută.
  • Sănătate orală completă. O curățare igienică profesională va elimina riscul oricărei inflamații.

Planul acțiunilor premergătoare operației

Pregătirea comportamentală pentru implantarea dinților începe cu o săptămână înainte de operație (ideal ar fi cu 10 zile înainte). Începând din acest moment, pacientul începe să respecte un regim zilnic strict, renunță la consumul de alcool și alte obiceiuri nocive în favoarea unei diete terapeutice (normalizarea regimului alimentar, întărirea imunității). Este foarte dorit să se reducă la minimum eforturile fizice și să se evite stresurile puternice.

Cu o zi înainte de operație, igiena cavității bucale este obligatorie, după care:

  • eforturile fizice sunt inadmisibile;
  • administrarea de medicamente este interzisă (oricare);
  • consumul de cafea este interzis;
  • este necesar să se clătească cavitatea bucală cu antiseptice de cel puțin 4-6 ori pe zi (medicamentele sunt recomandate de către medic).

În ziua intervenției, trebuie să îți periezi dinții, să îți clătești gura cu antiseptice cu 1-2 ore înainte, să renunți la alimente și fumat cu 2-3 ore înainte de a merge la clinicã.Alimentele și băuturile fierbinți sau reci trebuie excluse în această zi. Dacă începe menstruația - să informezi medicul (poate fi un motiv serios pentru amânarea operației pentru a evita perioadele lungi de vindecare).

Pregătirea înainte de montarea unui aparat dentar implică evaluarea stării generale a dinților și a cavității bucale, similară cu procesul de pregătire înainte de tratamentul cu implant dentar, pentru a asigura o intervenție dentara eficientă și de succes.

Acestea fiind spuse, este clar pentru fiecare că, pregătirea adecvată înainte de operația de inserare a unui implant dentar este esențială pentru asigurarea unei intervenții reușite și a unui proces de vindecare eficient.

Această pregătire permite identificarea și tratarea tuturor afecțiunilor preexistente în cavitatea bucală, asigurând un mediu optim pentru intervenție.Respectarea recomandărilor medicului și a instrucțiunilor preoperatorii ajută la minimizarea riscurilor și complicațiilor postoperatorii.

Adoptarea unui stil de viață sănătos și respectarea regimului zilnic cu câteva zile înainte de intervenție contribuie la întărirea sistemului imunitar și la reducerea nivelului de stres, ceea ce poate influența pozitiv procesul de vindecare.

În final, pregătirea adecvată înainte de tratamentul cu implant dentar este un pas esențial pentru obținerea unui rezultat final satisfăcător și pentru menținerea sănătății orale pe termen lung.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close